Hydraulics and Fluid Mechanics MCQ – Set 21

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The Francis formula for the discharge over Cipoletti weir is

(A) 1.84 LH1/2
(B) 1.84 LH
(C) 1.84 LH3/2
(D) 1.84 LH5/2

Answer: (C) 1.84 LH3/2


Q2. The pressure at a point in a fluid will not be same in all the directions when the fluid is

(A) Moving
(B) Viscous
(C) Viscous and static
(D) Viscous and moving

Answer: (D) Viscous and moving


Q3. The meatcentric height is the distance between the

(A) Centre of gravity of the floating body and the centre of buoyancy
(B) Centre of gravity of the floating body and the metacentre
(C) Metacentre and centre of buoyancy
(D) Original centre of buoyancy and new centre of buoyancy

Answer: (B) Centre of gravity of the floating body and the metacentre


Q4. A structure, whose width is __ the width of the channel, is called a flumed structure.

(A) Less than
(B) More than
(C) Equal
(D) None of these

Answer: (A) Less than


Q5. Falling drops of water become spheres due to the property of

(A) Surface tension of water
(B) Compressibility of water
(C) Capillarity of water
(D) Viscosity of water

Answer: (A) Surface tension of water


Q6. The flow of water through the hole in the bottom of a wash basin is an example of

(A) Steady flow
(B) Uniform flow
(C) Free vortex
(D) Forced vortex

Answer: (C) Free vortex


Q7. The pressure in the air space above an oil (sp. gr. 0.8) surface in a tank is 0.1 kg/cm”. The pressure at 2.5 m below the oil surface will be

(A) 2 metres of water column
(B) 3 metres of water column
(C) 3.5 metres of water column
(D) 4 m of water column

Answer: (B) 3 metres of water column


Q8. A glass tube of smaller diameter is used while performing an experiment for the capillary rise of water because

(A) It is easier to see through the glass tube
(B) Glass tube is cheaper than a metallic tube
(C) It is not possible to conduct this experiment with any other tube
(D) All of the above

Answer: (A) It is easier to see through the glass tube


Q9. When a body, floating in a liquid, is given a small angular displacement, it starts oscillating about a point known as

(A) Centre of pressure
(B) Centre of gravity
(C) Centre of buoyancy
(D) Metacentre

Answer: (D) Metacentre


Q10. The discharge through a channel of circular section will be maximum when the depth of water is __ the diameter of the circular channel.

(A) 0.34 times
(B) 0.67 times
(C) 0.81 times
(D) 0.95 times

Answer: (D) 0.95 times


Q11. In a lock-gate, the reaction between two gates is (where P = Resultant pressure on the lock gate, and α = Inclination of the gate with the normal to the side of the lock)

(A) p/sinα
(B) 2p/sinα
(C) p/2sinα
(D) 2p/sin (α/2)

Answer: (C) p/2sinα


Q12. The discharge through a large rectangular orifice is given by (where H1 = Height of the liquid above the top of the orifice, H2 = Height of the liquid above the bottom of the orifice, b = Breadth of the orifice, and Cd = Coefficient of discharge)

(A) Q = (2/3) Cd × b × √(2g) × (H2 – H1)
(B) Q = (2/3) Cd × b × √(2g) × (H21/2 – H11/2)
(C) Q = (2/3) Cd × b × √(2g) × (H23/2 – H13/2)
(D) Q = (2/3) Cd × b × √(2g) × (H22 – H12)

Answer: (C) Q = (2/3) Cd × b × √(2g) × (H23/2 – H13/2)


Q13. The total pressure on the surface of a vertical sluice gate 2 m x 1 m with its top 2 m surface being 0.5 m below the water level will be

(A) 500 kg
(B) 1000 kg
(C) 1500 kg
(D) 2000 kg

Answer: (D) 2000 kg


Q14. For measuring flow by a Venturimeter, if should be installed in

(A) Vertical line
(B) Horizontal line
(C) Inclined line with flow downward
(D) In any direction and in any location

Answer: (D) In any direction and in any location


Q15. In a free vortex motion, the radial component of velocity everywhere is

(A) Maximum
(B) Minimum
(C) Zero
(D) Nonzero and finite

Answer: (C) Zero


Q16. The Reynold’s number of a ship is __ to its velocity and length.

(A) Directly proportional
(B) Inversely proportional
(C) Square root of velocity
(D) None of these

Answer: (A) Directly proportional


Q17. The angle of contact in case of a liquid depends upon

(A) The nature of the liquid and the solid
(B) The material which exists above the free surface of the liquid
(C) Both of die above
(D) Any one of the above

Answer: (C) Both of die above


Q18. One poise is equal to

(A) 0.1 N-s/m2
(B) 1 N-s/m2
(C) 10 N-s/m2
(D) 100 N-s/m2

Answer: (A) 0.1 N-s/m2


Q19. The pressure of air __ with the increase of height from the surface of the earth.

(A) Does not change
(B) Decreases
(C) Increases
(D) None of these

Answer: (B) Decreases


Q20. The time oscillation of a floating body with increase in meatcentric height will be

(A) Same
(B) Higher
(C) Lower
(D) Lower/higher depending on weight of body

Answer: (C) Lower


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.