Hydraulics and Fluid Mechanics MCQ – Set 23

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The flow which neglects changes in a transverse direction is known as

(A) One dimensional flow
(B) Uniform flow
(C) Steady flow
(D) Turbulent flow

Answer: (A) One dimensional flow


Q2. When the coefficient of discharge (Cd) is 0.623, then the general equation for discharge over a rectangular weir is

(A) 1.84(L – 0.1nH)H3/2
(B) 1.84(L – nH)H2
(C) 1.84(L – 0.1nH)H5/2
(D) 1.84(L – nH)H3

Answer: (A) 1.84(L – 0.1nH)H3/2


Q3. Pitot tube is used for measurement of

(A) Pressure
(B) Flow
(C) Velocity
(D) Discharge

Answer: (C) Velocity


Q4. Bulk modulus of a fluid is the ratio of

(A) Shear stress to shear strain
(B) Increase in volume to the viscosity of fluid
(C) Increase in pressure to the volumetric strain
(D) Critical velocity to the viscosity of fluid

Answer: (C) Increase in pressure to the volumetric strain


Q5. The normal stress is same in all directions at a point in a fluid

(A) Only when the fluid is frictionless
(B) Only when the fluid is incompressible and has zero viscosity
(C) When there is no motion of one fluid layer relative to an adjacent layer
(D) Irrespective of the motion of one fluid layer relative to an adjacent layer

Answer: (C) When there is no motion of one fluid layer relative to an adjacent layer


Q6. The Euler’s equation for the motion of liquids is based upon the assumption that

(A) The fluid is non – viscous, homogeneous and incompressible
(B) The velocity of flow is uniform over the section
(C) The flow is continuous, steady and along the stream line
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q7. The line of action of the buoyant force acts through the

(A) Centroid of the volume of fluid vertically above the body
(B) Centre of the volume of floating body
(C) Center of gravity of any submerged body
(D) Centroid of the displaced volume of fluid

Answer: (D) Centroid of the displaced volume of fluid


Q8. All the terms of energy in Bernoulli’s equation have dimension of

(A) Energy
(B) Work
(C) Mass
(D) Length

Answer: (D) Length


Q9. The Bernoulli’s equation is based on the assumption that

(A) There is no loss of energy of the liquid flowing
(B) The velocity of flow is uniform across any cross-section of the pipe
(C) No force except gravity acts on the fluid
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q10. Gauge pressure at a point is equal to the absolute pressure __ the atmospheric pressure.

(A) Plus
(B) Minus
(C) Divide
(D) Multiply

Answer: (B) Minus


Q11. The stability of a dam is checked for

(A) Tension at the base
(B) Overturning of the wall or dam
(C) Sliding of the wall or dam
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q12. The mercury does not wet the glass. This is due to the property of the liquid known as

(A) Cohesion
(B) Adhesion
(C) Viscosity
(D) Surface tension

Answer: (D) Surface tension


Q13. The pressure measured with the help of a Piezometer tube is in

(A) N/mm2
(B) N/m2
(C) Head of liquid
(D) All of these

Answer: (C) Head of liquid


Q14. An internal mouthpiece is said to be running __ if the length of the mouthpiece is more than three times the diameter of the orifice.

(A) Free
(B) Partially
(C) Full
(D) None of these

Answer: (C) Full


Q15. Bulk modulus of a fluid __ as the pressure increases.

(A) Remain same
(B) Decreases
(C) Increases
(D) None of these

Answer:(C) Increases


Q16. If a body floating in a liquid returns back to its original position, when given a small angular displacement, the body is said to be in

(A) Neutral equilibrium
(B) Stable equilibrium
(C) Unstable equilibrium
(D) None of these

Answer: (B) Stable equilibrium


Q17. A flow whose streamline is represented by a curve, is called

(A) One-dimensional flow
(B) Two-dimensional flow
(C) Three-dimensional flow
(D) Four-dimensional flow

Answer: (B) Two-dimensional flow


Q18. A moving fluid mass may be brought to a static equilibrium position, by applying an imaginary inertia force of the same magnitude as that of the accelerating force but in the opposite direction. This statement is called

(A) Pascal’s law
(B) Archimedes’s principle
(C) D-Alembert’s principle
(D) None of these

Answer: (C) D-Alembert’s principle


Q19. In an isothermal atmosphere, the pressure

(A) Decreases linearly with elevation
(B) Remain constant
(C) Varies in the same way as the density
(D) Increases exponentially with elevation

Answer: (C) Varies in the same way as the density


Q20. Coefficient of discharge Cd is equal to (where Cc = Coefficient of contraction, Cv = Coefficient of velocity, and Cr = Coefficient of resistance)

(A) Cc × Cv
(B) Cc × Cr
(C) Cv × Cr
(D) Cc/Cr

Answer: (A) Cc × Cv


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.