Hydraulics and Fluid Mechanics MCQ – Set 24

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The pressure in Pascal’s at a depth of 1 m below the free surface of a body of water will be equal to

(A) 1 Pa
(B) 91 Pa
(C) 981 Pa
(D) 9810 Pa

Answer: (D) 9810 Pa


Q2. The highest efficiency is obtained with a channel of __ section.

(A) Circular
(B) Square
(C) Rectangular
(D) Trapezoidal

Answer: (D) Trapezoidal


Q3. The ratio of the inertia force to the viscous force is called

(A) Reynold’s number
(B) Froude’s number
(C) Weber’s number
(D) Euler’s number

Answer:(A) Reynold’s number


Q4. The buoyancy depends upon the

(A) Weight of the liquid displaced
(B) Pressure with which the liquid is displaced
(C) Viscosity of the liquid
(D) Compressibility of the liquid

Answer: (A) Weight of the liquid displaced


Q5. The pressure at a point 4 m below the free surface of water is

(A) 19.24 kPa
(B) 29.24 kPa
(C) 39.24 kPa
(D) 49.24 kPa

Answer:(C) 39.24 kPa


Q6. The flow in a pipe is turbulent when Reynold number is

(A) Less than 2000
(B) Between 2000 and 2800
(C) More than 2800
(D) None of these

Answer: (C) More than 2800


Q7. The dynamic viscosity of gases __ with rise in temperature.

(A) Remain unaffected
(B) Increases
(C) Decreases
(D) None of these

Answer: (B) Increases


Q8. Water is _ liquid.

(A) A compressible
(B) An incompressible
(C) Both A and B
(D) None of these

Answer: (B) An incompressible


Q9. A channel is said to be of most economical cross-section, if

(A) It gives maximum discharge for a given cross-sectional area and bed slope
(B) It has minimum wetted perimeter
(C) It involves lesser excavation for the designed amount of discharge
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q10. The total energy line lies over the centre line of the pipe by an amount equal to

(A) Pressure head
(B) Velocity head
(C) Pressure head + velocity head
(D) Pressure head – velocity head

Answer: (C) Pressure head + velocity head


Q11. A manometer is used to measure

(A) Low pressure
(B) Moderate pressure
(C) High pressure
(D) Atmospheric pressure

Answer: (C) High pressure


Q12. The coefficient of viscosity may be determined by

(A) Capillary tube method
(B) Orifice type viscometer
(C) Rotating cylinder method
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q13. The stress-strain relation of the Newtonian fluid is

(A) Linear
(B) Parabolic
(C) Hyperbolic
(D) Inverse type

Answer: (A) Linear


Q14. The value of coefficient of discharge is __ the value of coefficient of velocity.

(A) Less than
(B) Same as
(C) More than
(D) None of these

Answer: (A) Less than


Q15. Normal depth in open channel flow is the depth of flow corresponding to

(A) Steady flow
(B) Unsteady flow
(C) Laminar flow
(D) Uniform flow

Answer: (D) Uniform flow


Q16. The pressure of a liquid measured with the help of a Piezometer tube is

(A) Vacuum pressure
(B) Gauge pressure
(C) Absolute pressure
(D) Atmospheric pressure

Answer:(B) Gauge pressure


Q17. The value of mass density in kg-sec-V-m⁴ for water at 0°C is

(A) 1
(B) 1000
(C) 100.9
(D) 101.9

Answer: (D) 101.9


Q18. An average value of coefficient of velocity is

(A) 0.62
(B) 0.76
(C) 0.84
(D) 0.97

Answer: (D) 0.97


Q19. A vertical wall is subjected to a pressure due to one kind of liquid, on one of its sides. The total pressure on the wall per unit length is (where w = Specific weight of liquid, and H = Height of liquid)

(A) wH
(B) wH/2
(C) wH2/2
(D) wH2/3

Answer: (C) wH2/2


Q20. The total energy of a liquid particle in motion is equal to

(A) Pressure energy + kinetic energy + potential energy
(B) Pressure energy – (kinetic energy + potential energy)
(C) Potential energy – (pressure energy + kinetic energy
(D) Kinetic energy – (pressure energy + potential energy)

Answer: (A) Pressure energy + kinetic energy + potential energy


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.