Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 1

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To make clean breast of

A. To gain prominence
B. To praise oneself
C. To confess without of reserve
D. To destroy before it blooms
E. None of these

Answer : To confess without of reserve


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To keeps one’s temper

A. To become hungry
B. To be in good mood
C. To preserve ones energy
D. To be aloof from
E. None of these

Answer : To be in good mood


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To catch a tartar

A. To trap wanted criminal with great difficulty
B. To catch a dangerous person
C. To meet with disaster
D. To deal with a person who is more than one’s match
E. None of these

Answer : To catch a dangerous person


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To drive home

A. To find one’s roots
B. To return to place of rest
C. Back to original position
D. To emphasise
E. None of these

Answer : To emphasise


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To have an axe to grind

A. A private end to serve
B. To fail to arouse interest
C. To have no result
D. To work for both sides
E. None of these

Answer : A private end to serve


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To cry wolf

A. To listen eagerly
B. To give false alarm
C. To turn pale
D. To keep off starvation
E. None of these

Answer : To give false alarm


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To end in smoke

A. To make completely understand
B. To ruin oneself
C. To excite great applause
D. To overcome someone
E. None of these

Answer : To ruin oneself


Question 8.
For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To be above board

A. To have a good height
B. To be honest in any business deal
C. They have no debts
D. To try to be beautiful
E. None of these

Answer : To be honest in any business deal


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To put one’s hand to plough

A. To take up agricultural farming
B. To take a difficult task
C. To get entangled into unnecessary things
D. Take interest in technical work
E. None of these

Answer : To take a difficult task


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To pick holes

A.To find some reason to quarrel
B.To destroy something
C.To criticise someone
D.To cut some part of an item
E.None of these

Answer : To criticise someone


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To leave someone in the lurch

A. To come to compromise with someone
B. Constant source of annoyance to someone
C. To put someone at ease
D. To desert someone in his difficulties
E. None of these

Answer : To desert someone in his difficulties


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To play second fiddle

A. To be happy, cheerful and healthy
B. To reduce importance of one’s senior
C. To support the role and view of another person
D. To do back seat driving
E. None of these

Answer : To support the role and view of another person


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To beg the question

A.To refer to
B.To take for granted
C.To raise objections
D.To be discussed
E.None of these

Answer : To take for granted


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A black sheep

A. An unlucky person
B. A lucky person
C. An ugly person
D.A partner who takes no share of the profits
E.None of these

Answer : None of these


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A man of straw

A. A man of no substance
B. A very active person
C. A worthy fellow
D. An unreasonable person
E. None of these

Answer : A man of no substance


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To smell a rat

A. To see signs of plague epidemic
B. To get bad small of a bad dead rat
C. To suspect foul dealings
D. To be in a bad mood
E. None of these

Answer : To suspect foul dealings


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To hit the nail right on the head

A. To do the right thing
B. To destroy one’s reputation
C. To announce one’s fixed views
D. To teach someone a lesson
E. None of these

Answer : To do the right thing


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To set one’s face against

A. To oppose with determination
B. To judge by appearence
C. To get out of difficulty
D. To look at one steadily
E. None of these

Answer : To oppose with determination


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Sobhraj could be easily arrested because the police were tipped off in a advance.

A .Toppled over
B. Bribed
C. Given advance information
D. Threatened

Answer : Given advance information


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I met him after a long time, but he gave me the cold shoulder.

A. scolded me
B. insulted me
C. abused me
D. ignored me

Answer : ignored me/p>


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.