Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 15

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To show the white feather

A. To show signs of cowardice
B. To seek peace
C. To show arrogance
D. To become polite

Answer : To show signs of cowardice


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A sop to cerberus

A. Bribery
B. Hush money
C. Ransom to an enemy
D. Money for compensation

Answer : Ransom to an enemy


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To look down one’s nose at

A. To backbite
B. To show anger
C. To insult in the presence of others
D. To regard with half-hidden displeasure or contempt

Answer : To regard with half-hidden displeasure or contempt


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To pour oil in troubled water

A. To foment trouble
B. To add to the trouble
C. To instigate
D. To calm a quarrel with soothing words

Answer : To calm a quarrel with soothing words


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To cut the cackle

A. To humiliate
B. To annoy someone
C. To act in a friendly way
D. To stop talking and start

Answer : To stop talking and start


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To rip up old sores

A. To revive a quarrel which was almost forgotten
B. To censure someone in strong terms
C. To strain one’s thoughts to the most
D. To preserve oneself from harm

Answer : To revive a quarrel which was almost forgotten


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To leave no avenue unexplored

A. To call in question
B. To roam about
C. To try every source
D. To depend on

Answer : To try every source


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To give one a long rope

A. To speak ill of
B. To get into trouble
C. To dismiss
D. To allow a man to continue his mistakes or crimes

Answer : To allow a man to continue his mistakes or crimes


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Hard-pressed

A. Bewildered
B. Insulted
C. Hard discipline
D. In difficulties

Answer : In difficulties


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To play on a fiddle

A. To play upon a musical instrument
B. To play an important role
C. To be busy over trifles
D. To be busy over important matter

Answer : To be busy over trifles


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To take somebody for a ride

A. To provide entertainment
B. To keep company
C. To deceive or humiliate him/her
D. To exploit a person

Answer : To deceive or humiliate him/her


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A square peg in a round hole

A. An impossible task
B. A scheme that never works
C. A person unsuited to the position he fills
D. None of these

Answer : A person unsuited to the position he fills


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Spick and span

A. Neat and clean
B. Outspoken
C. A ready-made thing
D. Garrulous

Answer : Neat and clean


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To hit the nail on the head

A. To hit the target
B. To catch someone napping
C. To guess right
D. To settle the old score

Answer : To guess right


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To be at one’s finger’s ends

A. To be hopeless
B. To be highly perplexed
C. To be completely conversant with
D. To count things

Answer : To be completely conversant with


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To mind one’s P’s and Q’s

A. To be cautious
B. To be accurate and precise
C. To be careful of one’s accounts
D. To be careful of one’s personality

Answer : To be accurate and precise


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To cool one’s heels

A. To rest for sometime
B. To give no importance to someone
C. To remain in a comfortable position
D. To be kept waiting for sometime

Answer : To be kept waiting for sometime


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To put somebody in his place

A. To turn him out
B. To honour him
C. To give him due respect
D. To make him humble

Answer : To make him humble


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To hit the jackpot

A. To gamble
B. To get an unexpected victory
C. To be wealthy
D. To make money unexpectedly

Answer : To get an unexpected victory


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To give one’s ears

A. To make almost any sacrifice
B. To listen carefully
C. To refuse to listen
D. To incite someone

Answer : To listen carefully


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.