Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 16

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To speak daggers

A. To abuse someone
B. To indulge in voracious talks
C. To speak to a person with hostility
D. None of these

Answer : To speak to a person with hostility


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To talk shop

A. To talk nonsense
B. To talk reasonably
C. To talk about business or professional affairs
D. To abuse someone

Answer : To talk about business or professional affairs


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To let the cat out of the bag

A. To give latitude
B. To show compassion
C. To miss a golden opportunity
D. To tell a secret without intending to do so

Answer : To tell a secret without intending to do so


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To bear the palm

A. To win
B. To accept a challenge
C. To accept defeat
D. To endure something

Answer : To win


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To hang up one’s hat

A. To challenge
B. To surrender
C. To postpone
D. To make oneself comfortable in another person’s home

Answer : To make oneself comfortable in another person’s home


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Be in the mire

A. Be under debt
B. Be in love
C. Be in difficulties
D. Be uneasy

Answer : Be in difficulties


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To keep one’s head above water

A. To be cautious
B. To be out of debt
C. To remain aloof
D. None of these

Answer : To be out of debt


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To pay off old scores

A. To have one’s revenge
B. To settle a dispute
C. To repay the old loan
D. None of these

Answer : To have one’s revenge


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To change colour

A. To change appearance
B. To get frightened
C. To favour the wrong person
D. None of these

Answer : To get frightened


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To get the hang of a thing

A. To know a secret
B. To understand the meaning of it
C. To find the cause of something
D. None of these

Answer : To understand the meaning of it


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To give a rap on the knuckles

A. To eulogise
B. To chatise
C. To condemn
D. To rebuke

Answer : To rebuke


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To go to each other hammer and tongs

A. To fight with weapons
B. To argue noisily
C. To hug each other
D. To go crazy about meeting each other

Answer : To argue noisily


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A cock and bull story

A. A true story
B. A children’s story
C. A story of animals
D. A foolish and concocted story

Answer : A foolish and concocted story


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To cut the Gordian knot

A. To solve a difficult problem
B. To be victorious
C. To break ties with someone
D. To defeat a powerful person

Answer : To solve a difficult problem


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To make a shot

A. To retaliate
B. To hit someone
C. To make a guess
D. To achieve one’s objective

Answer : To make a guess


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To live fast

A. To live a life of dissipation
B. To accomplish a purpose
C. To do a task hurriedly
D. To use up one’s income as fast as it comes in

Answer : To live a life of dissipation


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To beat the air

A. To make frantic efforts
B. To act foolishly
C. To make efforts that are useless or vain
D. To make every possible effort

Answer : To make efforts that are useless or vain


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To wrangle over an ass’s shadow

A. To act in a foolish way
B. To do something funny
C. To quarrel over trifles
D. To quarrel over the possession of an ass

Answer : To quarrel over trifles


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A man of weight

A. A fat person
B. To truthful and trustworthy man
C. A man of importance
D. A notorious man

Answer : A man of importance


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Once in a blue moon

A. Once in a month
B. Bi-weekly
C. On rare occasions
D. Every now and then

Answer : On rare occasions


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.