Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 17

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To be a good Samaritan

A. To be law-abiding
B. A wise person
C. A religious person
D. A genuinely charitable person

Answer : A genuinely charitable person


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To have one’s heart in one’s boots

A. To be deeply depressed
B. To be frightened
C. To get angry
D. To keep a secret

Answer : To be deeply depressed


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Pell-mell

A. In hurried disorder
B. Gaiety and excitement
C. Extremely worried
D. None of these

Answer : In hurried disorder


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To hold a brief for

A. To help someone
B. To do someone a favour
C. To stay on for a brief period
D. To defend someone

Answer : To defend someone


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To take a leaf out of somebody’s book

A. To take him as a model
B. To steal something valuable
C. To follow the dictates of someone
D. To conform to others standard

Answer : To take him as a model


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To strike one’s colours

A. To fight vigorously
B. To work hard
C. To surrender
D. To make a rude gesture

Answer : To surrender


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To put one on one’s mettle

A. To rouse one to do one’s best
B. To ruin somebody
C. To discourage a person
D. To incite a person to fight

Answer : To rouse one to do one’s best


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To hold somebody to ransom

A. To keep captive and demand concession
B. To humiliate
C. To offer bribe
D. To blackmail and extract money

Answer : To keep captive and demand concession


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To set the thames on fire

A. To do something remarkable
B. To try to do the impossible
C. To burn something to ashes
D. To fling ironical remarks

Answer : To try to do the impossible


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To cry wolf

A. To grieve over something which cannot be recovered
B. To cry from grief inconsolably
C. To raise a false alarm
D. To announce to one and all

Answer : To raise a false alarm


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To ride hell for Leather

A. To ride with furious speed
B. To adopt false means to succeed
C. To work hard for a small accomplishment
D. To earn money by all means

Answer : To ride with furious speed


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The boy turned a deaf ear to the pleadings of all his well-wishers.

A. listened carefully
B. was deadly opposed
C. posed indifference
D. did not pay any attention

Answer : did not pay any attention


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I am ambitious and never want to rest on my laurels.

A. be dissatisfied
B. be satisfied
C. be complacent
D. be good

Answer : be complacent


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The aroma from the kitchen makes my mouth water.

A. makes me sick
B. makes me giddy
C. makes me vomit
D. stimulates my appetite

Answer : stimulates my appetite


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Things are progressing well. Don’t do anything to rock the boat.

A. create difficulties
B. conspire against
C. upset the balance
D. agitate against

Answer : upset the balance


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His father advised him to be fair and square in his dealings lest he should fall into trouble.

A. considerate
B. upright
C. careful
D. polite

Answer : upright


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The young heir to his father’s huge estate made ducks and drakes of his patrimony.

A. made best use of
B. took stock of
C. squandered lavishly
D. invested wisely

Answer : squandered lavishly


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I sent him about his business as I could stand his insolence no longer.

A. broke the partnership with him
B. requested him to bother someone else
C. dismissed him peremptorily
D. abused him heartily

Answer : dismissed him peremptorily


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The mealy-mouthed politician succeeded in influencing the voters.

A. ill-tempered
B. soft-tongued
C. cunning
D. ambitious

Answer : cunning


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The casting vote of the chairman clinched the issue.

A. closed
B. decided
C. finished
D. started

Answer : decided


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.