Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 2

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He passed himself off as a noble man.

A. Was regarded as
B. Pretended to be
C. Was thought to be
D. Was looked upon

Answer : Pretended to be


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
This matter has been hanging fire for the last many months and must therefore be decided one way or the other.

A. going on slowly
B. hotly debated
C. stuck up
D. ignored

Answer : going on slowly


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
In the armed forces, it is considered a great privilege to die in harness.

A. die on a horse back
B. die in the battlefield
C. die while still working
D. die with honour

Answer : die while still working


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The cricket match proved to be a big draw.

A. a keen contest
B. a huge attraction
C. a lovely spectacle
D. a game without any result

Answer : a huge attraction


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
When he heard that he had once again not been selected he lost heart.

A. became desperate
B. felt sad
C. became angry
D. became discouraged

Answer : became discouraged


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He was undecided. He let the grass grow under his feet.

A. loitered around
B. stayed out
C. sat unmoving
D. moved away

Answer : loitered around


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Although he has failed in the written examination, he is using backstairs influence to get the job.

A. Political influence
B. Backing influence
C. Deserving and proper influence
D. Secret and unfair influence

Answer : Secret and unfair influence


A. advertise
B. cater to the public taste
C. attempt to appeal to popular taste
D. depend upon the public for approval

Answer : attempt to appeal to popular taste


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Since he knew what would happen, he should be left to stew in his own juice.

A. Make a stew
B. Boil
C. Suffer in his own juice
D. Suffer for his own act

Answer : Suffer for his own act


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The project did not appear to hold out bright prospects.

A. highlight
B. show
C. offer
D. promise

Answer : offer


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I am afraid he is burning the candle at both ends and ruining his life.

A. wasting his money
B. becoming overgenerous
C. overtaxing his energies
D. losing his objectives

Answer : overtaxing his energies


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The university will have to shelve its plans for expansion in view of present situation

A. cancel
B. discuss
C. reconsider
D. postpone

Answer : postpone


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Do no trust a man who blows his own trumpet

A. flatters
B. praises others
C. admonishes others
D. praises himself

Answer : praises himself


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is out and out a reactionary.

A. no more
B. thoroughly
C. in favour of
D. deadly against

Answer : thoroughly


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I did not mind what he was saying, he was only through his hat.

A. talking nonsense
B. talking ignorantly
C. talking irresponsibly
D. talking insultingly

Answer : talking nonsense


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The case was held over due to the great opposition to it.

A. stopped
B. postponed
C. dropped
D. cancelled

Answer : do without the help of others


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
In the organised society of today no individual or nation can plough a lonely furrow.

A. remain unaffected
B. do without the help of others
C. survive in isolation
D. remain non-aligned

Answer : do without the help of others


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It was he who put a spoke in my wheel.

A. tried to cause an accident
B. helped in the execution of the plan
C. thwarted in the execution of the plan
D. destroyed the plan

Answer : thwarted in the execution of the plan


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It is no longer easy to strike gold in Shakespeare’s research since much work has already been done on him.

A. Hit a golden spot
B. Come across gold
C. Come across the word “gold”
D. Uncover or find a valuable line of argument or information

Answer : Uncover or find a valuable line of argument or information


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Sanjay is very different about passing the Civil Services Examination this year.

A. Dead sure of
B. Very hopeful of
C. Lacking self confidence about
D. Reasonably certain of

Answer : Lacking self confidence about


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.