Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 22

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The hero of Naipaul’s novel ‘A House for Biswas’ , like modern young men, wishes to paddle his own canoe.

A. lead an independent life
B. depend on himself
C. make the best of his life
D. have his own means of livelihood

Answer : depend on himself


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Some people have a habit of wearing their heart on their sleeve.

A. avoiding being friendly with others
B. saying something which is not to be taken seriously
C. exposing their innermost feelings to others
D. wasting their time on unnecessary details

Answer : exposing their innermost feelings to others


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
This report calls in question all previous research on the subject.

A. recalls
B. criticises
C. challenges
D. takes note of

Answer : challenges


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A movement for the world unity is in the offing.

A. at the end
B. about to start
C. on decline
D. in the air

Answer : about to start


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His most trusted friend proved to be a snake in the grass.

A. cowardly and brutal
B. an unreliable and deceitful person
C. a hidden enemy
D. low and mean

Answer : a hidden enemy


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is in the habit of responding at the drop of a hat.

A. thoughtfully
B. wisely
C. without delay
D. foolishly

Answer : without delay


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I am afraid the two brothers are at cross purposes.

A. quarrel with each other
B. dislike each other
C. are working against each other
D. are misunderstanding each other

Answer : are misunderstanding each other


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
When I saw him in the morning, he looked like a duck in a thunderstorm.

A. timid
B. peaceful
C. distressed
D. indomitable

Answer : distressed


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I am sure he means business.

A. is earnest
B. is inquisitive
C. is a trader
D. is fool

Answer : is earnest


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He has designs on that young girl.

A. wants to rape
B. desires to be alone with
C. wants to cheat
D. wants to be intimate with

Answer : wants to rape


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It was after a long time that the police was able to lay the thief by the heels.

A. run fast after
B. play tricks on
C. chase and capture
D. arrest

Answer : chase and capture


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The involvement of teachers in the scheme of education proves to be a mare’s nest.

A. a false invention
B. a noble thing
C. a successful idea
D. a timely step

Answer : a false invention


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He burnt his fingers by interfering in his neighbour’s affairs.

A. got rebuked
B. got himself insulted
C. burnt himself
D. got himself into trouble

Answer : got himself into trouble


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Akshay can turn his hand to anything.

A. refuse to do
B. adapt himself to
C. take advantage of
D. find fault with

Answer : adapt himself to


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He always says that he will help, but when it comes to the crunch, he does nothing.

A. decisive moment
B. confused situation
C. difficult time
D. troublesome moment

Answer : decisive moment


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Inspite of the efforts of all peace loving people, world peace is still a far cry.

A. an abstract ideal
B. a long way off
C. an impracticable idea
D. out of reach

Answer : a long way off


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Discipline is on the wane in schools and colleges these days.

A. increasing
B. declining
C. spreading
D. spiralling

Answer : declining


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Let us admit that we could not heap coals of fire on his head.

A. agitate him
B. incite him to a fight
C. put him to shame
D. make him feel sorry

Answer : put him to shame


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I want none of your back chat.

A. impertinent remarks
B. complaints
C. trenchant criticism
D. pleasing remarks

Answer : impertinent remarks


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The present syllabus leaves very little elbowroom for teachers to be innovative.

A. cause
B. possibility
C. freedom
D. necessity

Answer : freedom


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.