Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 24

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I am afraid he is burning the candle at both ends.

A. putting in sustained efforts
B. working at night also
C. working hard
D. overtaxing his energies

Answer : overtaxing his energies


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He has been working on and off for several years on this research project.

A. at intervals
B. continuously
C. rarely
D. painstakingly

Answer : at intervals


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He took to heart the death of his wife as he was very much attached to her.

A. was shocked by
B. was ruined by
C. was deeply affected by
D. was condoled

Answer : was deeply affected by


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Inspite of his poverty, Ravi believed in keeping up appearances.

A. showing indifference
B. maintaining outward show
C. showing good manners
D. revealing the truth

Answer : maintaining outward show


Q5.For each f the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is a strange fellow. It is very difficult to deal with him; it seems that he has a bee in his bonnet.

A. an achievement to be proud of
B. an obsession about something
C. to face problems as a result of his senseless actions
D. peculiar habit of confusing others
E. unreliable and inconsistent way of behaving

Answer : an obsession about something


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
They sold their house because it was a real white elephant.

A. an expensive one
B. a big one
C. a useless one
D. a rare find

Answer : a useless one


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He always leads others up the garden path.

A. befools others
B. advises others to their advantage
C. deceives others
D. worries others

Answer : deceives others


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He was a king who ruled his subjects with a high hand.

A. oppresively
B. kindly
C. conveniently
D. sympathetically
E. democratically

Answer : oppresively


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
As our army attacked, the enemy retreated pell-mell.

A. hurriedly
B. in a disorderly manner
C. in a heap
D. without the least thought

Answer : in a disorderly manner


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It is evident from the minister’s statement that heads will roll.

A. government will change
B. transfers will take place
C. dismissals will occur
D. heads of department will have to repent

Answer : dismissals will occur


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The politician was able to sway the mob with his gift of the gab.

A. fluency of speech
B. flattering words
C. abundance of promises
D. political foresight

Answer : fluency of speech


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
After a lot of arguments over losses in the partnership firm, Aditya put his cards on the table to show Rasheed his sincerity.

A. withdraw his partnership
B. reserved his right
C. concealed nothing
D. sought pardon

Answer : concealed nothing


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The great warrior, Baji-Prabhu, held the enemy at bay but was killed in the end.

A. prevented the enemy from coming too near
B. did not allow the enemy to attack his position
C. launched a counter attack after initial success
D. retreated initially but launched a heavy attack afterwards
E. made the enemy to run away

Answer : prevented the enemy from coming too near


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Those who make no bones about such actions face a tough opposition.

A. invite no comments
B. make no plan
C. do without hesitation
D. felt uneasy

Answer : do without hesitation


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
In the organised society of today no individual or nation can plough a lonely furrow.

A. remain unaffected
B. do without the help of others
C. survive in isolation
D. remain non-aligned

Answer : do without the help of others


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He has such a nature that he must have a finger in every pie.

A. do things with his own hands
B. help everyone in need
C. meddle in every affair
D. dominate everybody else

Answer : meddle in every affair


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Honesty is at a discount, where corruption is the rule.

A. discouraged
B. rare
C. undervalued
D. unknown

Answer : undervalued


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It will be wise on your part to let the bygones be bygones.

A. resist the past
B. ignore the past
C. recollect the past
D. revive the past

Answer : ignore the past


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The recent film ‘Secular India’ has tried to keep the pot of Muslim women’s Bill boiling.

A. to earn enough support for
B. to force the authorities to reconsider
C. keep the controversy alive
D. none of these

Answer : keep the controversy alive


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He got hold of the wrong end of the stick.

A. committed a blunder
B. misjudged a situation
C. fixed wrong priorities
D. felt uneasy

Answer : misjudged a situation


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.