Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 26

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Kamal told the audience to hold their peace until he had finished his address.

A. remain peaceful
B. keep silent
C. remain seated
D. become reconciled

Answer : keep silent


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The captors of the kidnapped kept his family on tenterhooks.

A. in excited wait
B. in seething anger
C. on constant move
D. in anxious suspense

Answer : in anxious suspense


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Being an introvert, He will only eat his heart out.

A. eat too much
B. keep brooding
C. invite trouble
D. suffer silently

Answer : suffer silently


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It requires unparalleled courage to set the Thames on fire.

A. do a heroic deed
B. destroy with fire
C. do something extraordinary or brilliant
D. wreak evil on something

Answer : do a heroic deed


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The M.P. from our constituency is fond of blowing his own trumpet whenever he gets a chance.

A. parading his own good deeds
B. speaking too loudly
C. looking after his own interest
D. making long speeches

Answer : parading his own good deeds


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The social worker rendered yeoman service to the victims.

A. excellent service
B. paid service
C. free, generous help
D. needed aid

Answer : free, generous help


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Leaders should not only make speeches, they should also be prepared to bell the cat.

A. to be alert of the enemy
B. to take lead in danger
C. to speak against a wrong policy
D. to have enough say in the government

Answer : to take lead in danger


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Do not ride rough shod over the poor.

A. give undue importance to
B. hate
C. treat harshly
D. pamper

Answer : treat harshly


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He can get the job if he has the mind.

A. has the courtesy
B. has the willingness
C. has a good memory
D. is intelligent

Answer : has the willingness


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The question of abolition of private property is still a moot point.

A. unknown
B. undecided
C. not clear
D. uncertain

Answer : undecided


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
When he met me at the street corner, he cut me dead.

A. surprised me by his arrogance
B. deliberately insulted me by ignoring me
C. showered filthy abuses on me
D. made an assault on me

Answer : deliberately insulted me by ignoring me


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The soldiers laid down their arms.

A. put their arms on the ground
B. surrendered
C. refused to obey orders
D. put the arms in their place

Answer : surrendered


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The teacher was as good as his word.

A. incapable of action
B. better than expected
C. highly pretentious
D. ready to fulfil his promise

Answer : ready to fulfil his promise


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He did me a good turn by recommending me for the post of Vice-Principal.

A. became suddenly good
B. improved my prospects
C. did an act of kindness
D. returned my kindness

Answer : did an act of kindness


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Since he already has cushy job, he can afford to be extravagant.

A. luxurious job
B. job with no work
C. everlasting job
D. financially comfortable job

Answer : financially comfortable job


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is on the wrong side of fifty.

A. not year fifty
B. over fifty years old
C. a sinner
D. old and haggard

Answer : over fifty years old


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He was undecided. He let the grass grow under his feet.

A. moved away
B. loitered around
C. stayed out
D. sat unmoving

Answer : stayed out


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His biographers discovered to their surprise that he was an atheist to the backbone.

A. completely
B. by and large
C. by birth
D. to some extent

Answer : completely


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
One should not indulge in tall talks.

A. flattering
B. boasting
C. ideal talk
D. irrelevant talk

Answer : boasting


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Although both the partners are running the business for the last twelve years but their business is now on its last legs.

A. about to take off
B. about to perish
C. about to produce results
D. about to fructify

Answer : about to perish


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.