Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 28

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
If we give them this concession, it will be the thin end of the wedge.

A. a compromise on principles
B. the least we could do for them
C. the beginning of further concessions
D. inadequate for their needs

Answer : the beginning of further concessions


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
If Gaurav does not complete the work allotted to him properly, we shall send him packing.

A. put him in packing department
B. give him our best wishes
C. give him another work
D. recall with honour
E. terminate his services immediately

Answer : terminate his services immediately


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His boss was always breathing down his neck.

A. abusing and ill-treating him
B. watching all his actions closely
C. shouting loudly at him
D. giving him strenuous work

Answer : watching all his actions closely


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
he was in a brown study and did not seem to catch my point.

A. in his study room
B. absorbed in reading
C. absent-minded
D. in a state of shock

Answer : absorbed in reading


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
With the existing management, the future of the company is in doldrums.

A. dull
B. bright
C. uncertain
D. secure

Answer : dull


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It was such a strange affair that I could not make head or tail of it.

A. face it
B. tolerate it
C. remember it
D. understand it
E. believe it

Answer : understand it


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His oily tongue has won him promotion.

A. soft speech
B. word power
C. flattery
D. fluency in speech

Answer : flattery


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A good teacher should have the gift of the gab.

A. a good personality
B. a talent for acting
C. a talent for speaking
D. an interest in discipline

Answer : a talent for speaking


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
If you rub him the wrong way, he is bound to react.

A. flatter him
B. encourage him
C. annoy him
D. abuse him

Answer : annoy him


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The cricket match proved to be a big draw.

A. a game without any result
B. a keen contest
C. a lovely spectacle
D. a huge attraction

Answer : a huge attraction


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He bids fair to be an excellent cricketer.

A. seems likely
B. is ambitious
C. is confident
D. is unlikely

Answer : seems likely


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The police fired at random at the violent crowd and several persons lost their lives.

A. pointedly
B. aimlessly
C. unwillingly
D. intentionally

Answer : aimlessly


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I have been betrayed by my own flesh and blood.

A. relatives
B. friends
C. children
D. acquaintances

Answer : children


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It was he who put a spoke in my wheel.

A. tried to cause an accident
B. helped in the execution of the plan
C. thwarted the execution of the plan
D. destroyed the plan

Answer : thwarted the execution of the plan


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His promotion is on the cards.

A. due
B. evident
C. certain
D. probable

Answer : certain


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He faced the music for reaching home late.

A. faced punishment
B. faced entertainment
C. faced reprimand
D. faced pleasure

Answer : faced reprimand


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I raked my brains to solve this difficult problem.

A. I consulted several people
B. I subjected my mind to hard thinking
C. I read number of books
D. I brainwashed several experts
E. I used my common sense

Answer : I subjected my mind to hard thinking


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
My father strained every nerve to enable me to get settled in life.

A. worked very hard
B. spent a huge amount
C. tried all tricks
D. bribed several persons

Answer : worked very hard


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The class could not keep a straight face on hearing the strange pronounciation of the new teacher.

A. remain serious
B. remain unaffected
C. remain silent
D. remain indifferent

Answer : remain serious


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Some people now wonder whether we just pay lip service or genuinely subscribe to democracy.

A. pay oral tribute
B. attach no value
C. remain indifferent
D. show only outward respect

Answer : show only outward respect


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.