Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 3

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Why must you look a gift horse in the mouth ?

A. welcome a gift
B. find fault with a gift
C. be fastidious
D. examine a gift carefully

Answer : find fault with a gift


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Dowry is a burning question of the day.

A. a widely debated issue
B. a dying issue
C. a relevant problem
D. an irrelevant issue

Answer : a widely debated issue


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Leaders should not only make speeches they should also be prepared to bell the cat.

A. To take lead in danger.
B. To tie bell to a cat’s neck
C. To be alert of the enemy
D. To make noise

Answer : To take lead in danger.


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The popularity of the yesterday’s superstar is on the wane.

A. at its peak
B. at rock bottom
C. growing more
D. growing less

Answer : growing less


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is leaving the country for a good.

A. for better prospects
B. for a good cause
C. forever
D. for others good

Answer : forever


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is an interesting speaker but tends to go off at a tangent.

A. change the subject immediately
B. forget things in between
C. go on at great length
D. become boisterous

Answer : change the subject immediately


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He sold his house for a song.

A. at a reasonable price
B. at a discount
C. very cheaply
D. at a premium

Answer : very cheaply


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Despite the trust bestowed on the minister he turned out to be a snake in the grass during the revolution.

A. a secret enemy
B. a treacherous person
C. an unforeseen danger
D. an unexpected misfortune

Answer : a secret enemy


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Women should be paid the same as men when they do the same job, for, surely what is sauce for the goose is sauce for the gander.

A. What is thought suitable pay for a man should also be for a woman
B. Goose and the gender eat the same sauce
C. Both goose and gander should be equally treated
D. The principle of equal treatment should be implemented

Answer : What is thought suitable pay for a man should also be for a woman


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The party stalwarts have advised the President to take it lying down for a while.

A. to be cautious
B. to be on the defensive
C. to take rest
D.to show no reaction

Answer : to show no reaction


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The thief took to his heels when he saw a policeman on the beat.

A. had some pain in his heels
B. ran away from the scene
C. confronted the policeman
D. could not decide what to do

Answer : ran away from the scene


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He struck several bad patches before he made good.

A. came across bad soil
B. Had a bad time
C. Went through many illness
D. Had many professional difficulties

Answer : Had many professional difficulties


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The accounts of the murder made her flesh creep.

A. Made her sad
B. Surprised her
C. Made her cry bitterly
D. Fill her with horror

Answer : Fill her with horror


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
How long will the people put up with the increasing economic hardships?

A. welcome
B. take easily
C. remain satisfied with
D. tolerate

Answer : tolerate


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The teacher warned the student once for all that no mischief shall be tolerated in the class.

A. authoritatively
B. finally
C. angrily
D. coldly

Answer : finally


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I hope it will not put you out If I am late.

A. harm you
B. irritate you
C. please you
D. worry out

Answer : irritate you


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Govind has left his country for good.

A. for better opportunities
B. on an important mission
C. forever
D. to return soon

Answer : forever


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Sanjay was the real power behind the throne and all politicians were aware of this.

A. The person who had the real control and power
B. The acknowledged leader
C. The person who controlled the monarch
D. The person who advised the queen

Answer : The person who had the real control and power


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His friends let him down.

A. failed
B. comforted
C. succeeded
D. stood by

Answer : failed


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I felt like afish out of water among all those business tycoons.

A. troubled
B. stupid
C. uncomfortable
D. inferior

Answer : uncomfortable


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.