Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 4

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Some people now wonder whether we just pay lip service or genuinely subscribe to democracy.

A. pay oral tribute
B. attach no value
C. remain indifferent
D. show only outward respect

Answer : show only outward respect


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Don’t thrust your nose into my affairs.

A. Advise me about
B. Be in opposition
C. Deal with
D. Meddle officiously in

Answer : Meddle officiously in


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He visits the doctor off and on.

A. everyday
B. regularly
C. never at all
D. occasionally

Answer : occasionally


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The recent film “Secular India” has tried to keep the pot boiling for Muslim women’s.

A. Earning enough to keep body and soul together
B. Keep a controversy alive
C. Boil the bill
D. Boil something in a pot

Answer : Keep a controversy alive


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The robber took to his heels when the police arrived.

A. opened fire
B. hid himself
C. ran off
D. surrendered

Answer : ran off


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
You cannot have your cake and eat it too.

A. Enjoy forever
B. Have it both ways
C. Run away from responsibility
D. Absolve yourself of guilt

Answer : Have it both ways


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The rebels held out for about a month

A. waited
B. retreated
C. bargained
D. resisted

Answer : resisted


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The new economic policy is likely to run into rough weather.

A. create problems
B. encounter difficulties
C. confuse matters
D. makes things difficult

Answer : encounter difficulties


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The old father brought home the moral of unity by asking each of his sons to break the bundle of sticks

A. emphasised
B. voiced
C. declared
D. suggested

Answer : emphasised


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
If you give John all your money, you are likely to burn your fingers.

A. be unhappy
B. be happy
C. suffer
D. be ill

Answer : suffer


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I am sure they will fight tooth and nail for their rights.

A. with all their might
B. without any other weapon
C. resorting to violence
D. very cowardly

Answer : with all their might


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
We were in hurry. The road being zigzag we had to cut off a corner to reach in time.

A. To cut a portion of the road
B. To take a short cut
C. To go fast
D. To take an alternative route

Answer : To take a short cut


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Discipline is on the wane in schools and colleges these days.

A. declining
B. increasing
C. spreading
D. spiralling

Answer : declining


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
In spite of the efforts of all peace loving people, world peace is still a far cry.

A. an impracticable idea
B. an abstract idea
C. out of reach
D. a long way off

Answer : a long way off


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I felt that it was a tall order to expect Monisha to go home alone at twelve in the night.

A. Difficult
B. Too much
C. Customary
D. Simple

Answer : Too much


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
I cannot get along with a man who plays fast and loose.

A. behaves in an unreliable and insincere way
B. has a loose tongue
C. lives a life of ease and luxury
D. does not know how to behave himself

Answer : behaves in an unreliable and insincere way


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
There is no love lost between two neighbours.

A. close friendship
B. cool indifference
C. intense dislike
D. a love hate relationship

Answer : intense dislike


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The question of abolition of private property is still a moot point.

A. undecided
B. uncertain
C. unknown
D. not clear

Answer : undecided


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
This regular absenteeism is a bad business since on work is being completed.

A. Bad for business
B. Non-business like
C. An unfortunate event
D. Creating ill-will

Answer : An unfortunate event


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
When he tells stories about himself, he is inclined to draw the longbow.

A. understate
B. get emotional
C. exaggerate
D. get excited

Answer : exaggerate


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.