Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 6

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Though he has lot of money, yet all his plans are built upon sand.

A. established on insecure foundations
B. based on inexperience
C. resting on cheap material
D. resting on immature ideas

Answer : resting on immature ideas


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His plan was so complicated that it floored his listeners.

A. entertained
B. puzzled
C. annoyed
D. encouraged

Answer : puzzled


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
There has been bad blood between the two communities even before shouting.

A. Impure blood
B. Ill feeling
C. loody fights
D. Quarrels

Answer : Ill feeling


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The curious neighbours were disappointed as the young couple’s quarrel was just a storm in a teacup.

A. violent quarrel
B. fuss about a trifle
C. brittle situation
D. quarrel about tea cups

Answer : fuss about a trifle


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Mohan always keeps himself to himself

A. Is too busy
B. Is selfish
C. Is unsociable
D. Does not take sides

Answer : Is unsociable


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
While the ladies continued their small talk in the drawing room, I felt bored.

A. whispering
B. backbiting
C. gossip
D. light conversation

Answer : light conversation


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
My car broke down on way to the railway station.

A. stopped
B. met with an accident
C. ran out of petrol
D. failed to work

Answer : stopped


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
My father strained every nerve to enable me to get settled in life.

A. worked very hard
B. spent a huge amount
C. tried all tricks
D. bribed several persons

Answer : worked very hard


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He is always picking holes in every project.

A. creating problems in
B. finding fault with
C. suggesting improvement in
D. asking irrelevant questions on

Answer : finding fault with


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The die is cast and now let us hope for the best.

A. project is over
B. decision is made
C. death is inevitable
D. cloth has been dyed

Answer : decision is made


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Pt. Nehru was born with a silver spoon in his mouth.

A. born in a middle class family
B. born in a wealthy family
C. born in a royal family
D. born in a family of nationalists

Answer : born in a wealthy family


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The arrival of the mother-in-law in the family proved a rift in the lute.

A. caused unnecessary worries
B. brought about disharmony
C. caused a pleasant atmosphere
D. brought about a disciplined atmosphere

Answer : brought about disharmony


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The prince did not take after the king.

A. run after
B. follow
C. precede
D. resemble

Answer : resemble


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Don’t lose patience, things will improve by and by

A. soon
B. finally
C. gradually
D. unexpectedly

Answer : gradually


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Do not imagine that Dharmendra is really sorry that his wife died. Those are only crocodile tears.

A. Pretended sorrow
B. Tears a crocodile
C. A weeping crocodile
D. Mild regret

Answer : Pretended sorrow


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
The P.M has pulled up Orissa partymen.

A. elevated
B. rewarded
C. punished
D. reprimanded

Answer : reprimanded


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He did me a good turn by recommending me for the post of Vice Principal.

A. returned my kindness
B. did an act of kindness
C. improved my prospects
D. became suddenly good

Answer : did an act of kindness


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
He believes in the policy of making hay while the sun shines.

A. giving bribes to get his work done
B. seeking advice from one and all
C. helping those who help him
D. making the best use of a favourable situation

Answer : making the best use of a favourable situation


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
His friends advised him to be fair and square in his dealings.

A. Careful
B. Considerate
C. Polite
D. Upright

Answer : Upright


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
It is high time that India did something about the population problem.

A. already late
B. appropriate time
C. desired occasion
D. auspicious moment

Answer : already late


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.