Idioms and Phrases Multiple Choice Questions set 9

Are you guys looking for idioms and Phrases MCQs Questions for English Grammar MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of English Grammar MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Grammar MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
Will o’ the wisp

A. Anything which eludes or deceives
B. To act in a childish way
C. To act in a foolish way
D. To have desires unbacked by efforts

Answer : Anything which eludes or deceives


Q2.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To talk one’s head off

A. To talk loudly
B. To talk in whispers
C. To talk to oneself
D. To talk excessively

Answer : To talk excessively


Q3.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To keep one’s head

A. To be agile and active
B. To keep calm
C. To think coherently
D. None of these

Answer : To keep calm


Q4.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A pipe dream

A. A pleasant dream
B. A bad dream
C. An impracticable plan
D. A foolish idea

Answer : An impracticable plan


Q5.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To be in abeyance

A. To be in trouble
B. Dual minded
C. In a fighting mood
D. In suspense

Answer : In suspense


Q6.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To spill the beans

A. To reveal secret information
B. To misbehave
C. To keep secrets
D. To talk irrelevant

Answer : To reveal secret information


Q7.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To save one’s face

A. To hide oneself
B. To oppose
C. To evade disgrace
D. To say plainly

Answer : To evade disgrace


Q8.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To hold something in leash

A. To restrain
B. To disappoint
C. To dismiss
D. To discourage

Answer : To restrain


Q9.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To cross swords

A. To fight
B. To defend
C. To kill
D. To rob

Answer : To fight


Q10.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To give up the ghost

A. To die
B. To make false appearance
C. To terrify others by acting in suspicious manner
D. To leave useless spirits

Answer : To die


Q11.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To cast pearls before a swine

A. To spend recklessly
B. To spend a lot of money on the unkeep of domestic hogs
C. To waste money over trifles
D. To offer a person a thing which he cannot appreciate

Answer : To offer a person a thing which he cannot appreciate


Q12.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To bring one’s eggs to a bad market

A. To face a humiliating situation
B. To bring one’s commodities to a market where there is no demand for them
C. To show one’s talents before audience which is incapable of appreciating them
D. To fail in one’s plan because one goes to the wrong people for help

Answer : To fail in one’s plan because one goes to the wrong people for help


Q13.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To split hours

A. To sidetrack the issue
B. T quarrel over trifles
C. To indulge in over-refined arguments
D. To find faults with others

Answer : To indulge in over-refined arguments


Q14.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To play fast and loose

A. To trust others
B. To be undependable
C. To cheat people
D. To hurt somebody’s feelings

Answer : To be undependable


Q15.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A snake in the grass

A. Secret or hidden enemy
B. Unforeseen happening
C. Unrecognisable danger
D. Irreliable person

Answer : Unrecognisable danger


Q16.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To have an easy time of it

A. To take the world lightly
B. To indulge in frivolities
C. To squander away resources
D. To live in quiet and comfort

Answer : To live in quiet and comfort


Q17.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
A chip off the old block

A. A piece of wood
B. An old friend
C. Characteristics of one’s ancestors
D. A good bargain

Answer : Characteristics of one’s ancestors


Q18.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To hit below the belt

A. To work confidentially
B. To harm unfairly
C. To strike at the exact position
D. To hit the correct mark

Answer : To harm unfairly


Q19.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To wash one’s dirty linen in public

A. To criticise one’s nature in public
B. To quarrel in the open
C. To do some ugly work in public
D. To discuss dirty and scandalous matters of personal nature in the presence of strangers

Answer : To discuss dirty and scandalous matters of personal nature in the presence of strangers


Q20.For each of the following sentences four alternatives are given. You are required to choose the correct meaning of the idiom or phrase given or underlined in the sentence.
To wrangle over an ass’s shadow

A. To act in a foolish way
B. To quarrel over trifles
C. To waste time on petty things
D. To do something funny

Answer : To quarrel over trifles


Idioms and Phrases MCQs all set



We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Idioms and Phrases PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Idioms and Phrases Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.