Indian Culture GK Question SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Indian culture GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian culture GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian culture GK. Each question has four options followed by the right answer.



Q1.Who among the following Arab scholars studied Sanskrit and astronomy for a decade at Varanasi ?

[A] Alberuni
[B] Amir Khusrau
[C] Al’bidari
[D] Al’Masher

Correct Answer: A [Alberuni]


Q2.Which of the following authorities lays down a priority of inheritance which places the wife, followed by daughters immediately after sons?

[A] Brihaspati
[B] Yajnavalkya
[C] Narada
[D] None of the above

Correct Answer: B [Yajnavalkya]


Q3.Who among the following is the Persian mathematician and poet composer of the world famous Rubbayat?

[A] Omar Khayyám
[B] Muhammad Iqbal
[C] Sultan Bahu
[D] Mirza Ghalib

Correct Answer: A [Omar Khayyám]


Q4.Consider the following pairs:

1.Adi Shankaracharya – Advaita philosophy
2.Sri Ramanujacharya – Visishtadvaita philosophy
3.Madhvacharya – Dvaita philosophy
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q5.The Mahendra style, Mamalla style, Rajasimha Art and Aprajita Style are associated to which of the following?

[A] Pallava Architecture
[B] Chalukyan Architecture
[C] Chola Architecture
[D] Rashtrakutas Architecture

Correct Answer: A [ Pallava Architecture]


Q6.Jagdish Khebudkar was a renowned poet and lyricist of which among the following languages?

[A] Marathi
[B] Konkani
[C] Kanada
[D] Gujarathi

Correct Answer: A [Marathi]


Q7.Hindi poet Jagannath Pandit Raj was the most favorite poet of which of the following Emperors?

[A] Jahangir
[B] Shahjahan
[C] Akbar
[D] Humayun

Correct Answer: B [Shahjahan]


Q8.In which year Dadasaheb Phalke Award was instituted?

[A] 1963
[B] 1965
[C] 1967
[D] 1969

Correct Answer: D [1969]


Q9.The Phad painting is a religious scroll painting practiced in which state of India?

[A] Rajasthan
[B] Himachal Pradesh
[C] Odisha
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: A [ Rajasthan]


Q10. Khajuraho Group of Monuments:

1.are one of the UNESCO World Heritage Sites in India
2.are famous for their Nagara-style architectural symbolism
3.were mainly constructed by Chandela dynasty
Select the correct option from codes given below:

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q11.Who among the following had written the Novel “Pather Panchali”, which was base of the film of same name by Satyajeet Ray?

[A] Bankimchandra Chatterjee
[B] Bibhutibhushan Bandopadhyay
[C] Sarat Chandra Chattopadhyay
[D] Shambhunath Pandit

Correct Answer: B [Bibhutibhushan Bandopadhyay]


Q12.The buildings in Fatehpur sikri are built by using mostly which of the following ?

[A] Fired bricks
[B] red stone
[C] Marble
[D] sand stone

Correct Answer: B [red stone]


Q13.Which of the following statements about the Gandhara School of Art is NOT correct?

[A] It displays Greek artistic influence and the concept of the “man-god” was essentially inspired by Greek mythological culture.
[B] Gandhara School of art enjoyed the liberal patronage of Indo-Greek rulers.
[C] Artistically, the Gandharan school of sculpture is said to have contributed wavy hair, drapery covering both shoulders, shoes and sandals etc.
[D] The Gandhara art primarily depicted the Buddhist themes.

Correct Answer: B [Gandhara School of art enjoyed the liberal patronage of Indo-Greek rulers.]


Q14. Consider the following paintings:


1.Madhubani Paintings
2.Cheriyal Paintings
3.Phad Paintings
4.Kangra Paintings
Which of the above are GI protected?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2, 3 & 4 Only
[C] 1, 3 & 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: A [ 1 & 2 Only]


Q15.Consider the following statements about Ramman festival:


1.It is a religious festival and ritual theatre of the Garhwal region of Himalayas
2.Episodes from Lord Rama’s life are sung and narrated on this festival
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Indian Culture GK

Indian Culture GK Question SET-1
Indian Culture GK Question SET-2
Indian Culture GK Question SET-3
Indian Culture GK Question SET-4
Indian Culture GK Question SET-5
Indian Culture GK Question SET-6
Indian Culture GK Question SET-7
Indian Culture GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Culture GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Culture GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.