Indian Culture GK Question SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Indian culture GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian culture GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian culture GK. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.which among the following Muslim writers has written the famous Hindi work “Padmavat”?

[A] Malik Muhammad Jayasi
[B] Abdul Rahim Khan-I-Khana
[C] Amir Khusro
[D] Bulleh Shah

Correct Answer: A [Malik Muhammad Jayasi]


Q2.Partha was the name of which of the following character in Mahabharta?

[A] Arjuna
[B] Bhima
[C] Krishna
[D] Yudhisthara

Correct Answer: A [Arjuna]


Q3.The only Dravidian language that is spoken entirely outside India is _:

[A] Tulu
[B] Kurukh
[C] Brahui
[D] Gondi

Correct Answer: C [Brahui]


Q4.Which of the following was the first language to be included in the list of Classical Languages of India?

[A] Tamil
[B] Sanskrit
[C] Telugu
[D] Pali

Correct Answer: A [ Tamil]


Q5. Consider the following pairs of symbols to what they represent with respect to Buddha’s Life:

1.Lotus – Birth of Buddha
2.Horse – Renunciation
3.Wheel – First Sermon
4.Stupa – Mahaparinirvana
Which of the above are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2, 3 & 4 Only
[C] 1, 2 & 3 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q6.Ustad Isa is related to the design and architecture of which of the following Buildings in Mughal Era?

[A] Taj Mahal
[B] Buland Darwaza
[C] Red fort
[D] Itimad-ud-daula’s tomb

Correct Answer: A [Taj Mahal]


Q7.How Kumbh mela is organised in India?

[A] Every 4 years at 3 location
[B] Every 12 years at 4 locations
[C] Every 3 years at 4 locations
[D] Every 4 years at 4 locations

Correct Answer: B [Every 12 years at 4 locations]


Q8.With reference to Sarnath, which among the following statements is / are correct?

  1. Lord Buddha gave his first sermon here
  2. A Jain tirthankara was born here
  3. It is one of the four main Buddhist pilgrimage sites
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q9.”Paika Akhada” is also known as sword fighting. This martial art is predominantly practised in which state of India?

[A] Rajasthan
[B] Maharashtra
[C] Odisha
[D] Tamil Nadu

Correct Answer: C [Odisha]


Q10.The Prestigious Buddhavanam Project is a tourism project of which state government?

[A] Bihar
[B] Maharashtra
[C] Telangana
[D] Sikkim

Correct Answer: C [Telangana]


Q11.Hazi Ibrahim Sarhindi is known to be a Persian Writer during the reign of Akbar was translated the following Sanskrit work in Persian?

[A] Ramayana
[B] Mahabharata
[C] Atharva Veda
[D] Rigveda

Correct Answer: C [Atharva Veda]


Q12.Which among the following was India’s first indigenously made color film.?

[A] Mughal-e-Azam
[B] Kisan Kanya
[C] Devdas
[D] Daulat

Correct Answer: B [Kisan Kanya]


Q13.Consider the following statements with respect to Project ‘Mausam’ by Government of India:

1.The project has been launched by Ministry of Culture.
2.It aims to rekindle the long-lost ties across nations of the Pacific Ocean world.
Which of the above statement is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [ 1 Only]


Q14.The Saga Dawa festival marks the life of Buddha. It is most commonly celebrated in which state?

[A] Jammu & Kashmir
[B] Sikkim
[C] Assam
[D] Maharashtra

Correct Answer: B [Sikkim]


Q15.Which among the following is / are propounded by the Sankhya Philosophy?

1.The sattva, rajas, and tamas are the underlying qualities from which the universe we perceive is derived
2.The whole universe is evolved from the gunas
3.The gunas are always changing or transforming into one another
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Indian Culture GK

Indian Culture GK Question SET-1
Indian Culture GK Question SET-2
Indian Culture GK Question SET-3
Indian Culture GK Question SET-4
Indian Culture GK Question SET-5
Indian Culture GK Question SET-6
Indian Culture GK Question SET-7
Indian Culture GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Culture GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Culture GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.