Indian Culture GK Question SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Indian culture GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian culture GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian culture GK. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Who among the following translated Baburnama from chagtai to Persian

[A] Abdul Rahim Khan-I-Khana
[B] Abul Fazal
[C] Khawaja Reazuddin Atash
[D] Humayun

Correct Answer: A [Abdul Rahim Khan-I-Khana]


Q2.Kalady in Ernakulam district of Kerala is a birth place of which of the following ?

[A] Adi Shankara
[B] Vallabha Acharya
[C] Sathya Sai Baba
[D] Ramakrishna

Correct Answer: A [Adi Shankara]


Q3.Sitabena and Jogimara, which are known to be among world’s oldest surviving theatres, are located in which among the following states?

[A] Madhya Pradesh
[B] Chhattisgarh
[C] Bihar
[D] Jharkhand

Correct Answer: B [Chhattisgarh]


Q4.Consider the following differences between the Dhrupad and Khyal music:

1.Dhrupad is of older origin than Khyal
2.While Pakhawaj is most commonly used with Dhrupad, Tabla is most commonly used with Khyal music
3.While nature of Dhrupad is spiritual, nature of Khyal is romantic
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 & 3 Only
[B] 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q5.Consider the following pairs:

1.Kandara – Natural caves
2.Layanam – Caves which were residential before being converted into temples
3.Mandapa – A sacred place where Buddha sat frequently for meditation
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q6.Consider the following statements about the Lingayats:

1.They are members of a Hindu Shaivite community, which predominantly exists in Karnataka
2.Guru Basavanna, a 12th-century philosopher, is credited with founding Lingayatism and its secular practices
3.Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q7.What is the Upveda of the Yajur Veda?

[A] Ayurveda
[B] Dhanuraveda
[C] Gandhraveda
[D] Shilpaveda

Correct Answer: B [Dhanuraveda ]


Q8.What is the Upveda of the Yajur Veda?

[A] Ayurveda
[B] Dhanuraveda
[C] Gandhraveda
[D] Shilpaveda

Correct Answer: B [Dhanuraveda ]


Q9.Specimens of Vijayanagar paintings are found at which of the following places?

  1. Tirupati
  2. Lepakshi
  3. Hampi
  4. Anegundi
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q10.Which of the following tried to bring about moderation between Islamic law and the concept of wahdat-ul wujud?

[A] Nizamuddin Firdausi
[B] Saba Dawud Khaki Suhrawardi
[C] Shihabuddin Suhrawardi
[D] Shaikh Hasan

Correct Answer: A [Nizamuddin Firdausi]


Q11. Consider the following animals based festivals with states where they are predominantly celebrated:

1.Myoko – Arunachal Pradesh
2.Ooru Habba – Karnataka
3.Kambala – Jammu & Kashmir
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [ 1 & 2 Only]


Q12.Which of the following Mauryan King not only redistributed the Buddha’s relics to every important town, but also ordered construction of stupas over them?

[A] Chandragupta
[B] Bindusara
[C] Ashoka
[D] Dashratha

Correct Answer: C [Ashoka]


Q13.Which of the following Mauryan King not only redistributed the Buddha’s relics to every important town, but also ordered construction of stupas over them?

[A] Chandragupta
[B] Bindusara
[C] Ashoka
[D] Dashratha

Correct Answer: C [Ashoka]


Q14.Sufis came to India from which of the following countries?

1) Tibet
2) Persia
3) Afghanistan
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 1 & 3
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [Only 2 & 3]


Q15.Which of the following established the Qadiri order?

[A] Shah NimatuIlah Wali
[B] Shaikh Abdul Qadir Jilani
[C] Shihabuddin Suhrawardi
[D] Shah Nurullah

Correct Answer: B [Shaikh Abdul Qadir Jilani]


Indian Culture GK

Indian Culture GK Question SET-1
Indian Culture GK Question SET-2
Indian Culture GK Question SET-3
Indian Culture GK Question SET-4
Indian Culture GK Question SET-5
Indian Culture GK Question SET-6
Indian Culture GK Question SET-7
Indian Culture GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Culture GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Culture GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.