Indian Culture GK Question SET-5

Here you will find GK MCQ Questions for Indian culture GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian culture GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian culture GK. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which among the following statements conform to the teachings of Buddhism?

1.All conditioned things are in constant state of flux
2.In humans, there is no permanent, underlying substance that can be called the soul
3.Nothing in the physical world can bring lasting deep satisfaction of desires
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q2.On which of the following, the new material culture of the Gangetic basin was based?

[A] Use of Iron
[B] Use of copper
[C] Use of tin
[D] Use of bronze

Correct Answer: A [Use of Iron]


Q3.The spiritual way of life was adopted by individual Sufis in the ninth and tenth centuries came to be known as?

[A] Tariqah
[B] Haqiqah
[C] Tasawwuf
[D] None of the above

Correct Answer: A [Tariqah]


Q4.With reference to devotional poetry in India, which of the following statements is / are correct with respect to Abhanga?

1.Abhanga poetry is characteristically used by the saint-poets of the Varkari Panth
2.Sant Tukaram is known as father of Abhanga poetry
3.Each abhang is usually made up of four lines, with a characteristic rhythm
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [Only 1 & 3]


Q5.Which of the following places developed as a great center of education for Mahayana Buddhism during the Gupta period?

1) Taxila
2) Nalanda
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: B [Only 2]


Q6.The Chisti presence in Delhi was established by which of the following saints?

[A] Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
[B] Sultan Muhammad Tughlaq
[C] Khwaja Muinuddin Chishti
[D] Iltutmish

Correct Answer: A [Qutbuddin Bakhtiyar Kaki]


Q7.Which of the following was rewarded with the office of shaikh ul Islam by Iltutmish?

[A] Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
[B] Khwaja Hussain Nagauri
[C] Khwaja Muinuddin Chishti
[D] Nizamuddin Auliya

Correct Answer: A [Qutbuddin Bakhtiyar Kaki]


Q8.Which of the following constructed a mausoleum over the grave of Khwaja Muinuddin Chishti?

[A] Khwaja Hussain Nagauri
[B] Hamiduddin Nagauri
[C] Sultan Muhammad Tughlaq
[D] Qutbuddin Bakhtiyar

Correct Answer: A [Khwaja Hussain Nagauri]


Q9.The Punjab branch of the Qadiris was founded by which of the following saint?

[A] Ibrahim Makhdumji
[B] Sayyid Muhammad Halabi Uchhi
[C] Shaikh Abdul Qadir Jilani
[D] Mir Muhammad Miyan

Correct Answer: B [Sayyid Muhammad Halabi Uchhi]


Q10.Which of the following were the key British architects of colonial architecture?

1) Robert Fellowes Chisholm
2) Charles Mant
3) Henry Irwin
Select the correct answer from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q11.Consider the following folk dances with states to which they are associated:

1.Siddhi Dhamal- Himachal Pradesh
2.Bhand Pather- Jammu & Kashmir
3.Gotipua- Odisha
Which of the above is/are correct?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 2 & 3 ]


Q12.Which of the following periods saw the emergence of Tantrism?

[A] Magadha period
[B] Gupta period
[C] Kushana period
[D] Mauryan Period

Correct Answer: B [Gupta period]


Q13.Which of the following was the centre of activities of the various Sufi orders?

[A] Khanqah
[B] Dargah
[C] Silsilahs
[D] None of the above

Correct Answer: A [Khanqah]


Q14.Which of the following spoke about the doctrine of wahdat al-wujud or the unity of being that had a profound influence on Sufi thought worldwide?

[A] Al Hujwiri
[B] Al-Junaid
[C] Ibn ai-Arabi
[D] None of the bove

Correct Answer: C [Ibn ai-Arabi]


Q15.Which of the following forms the core belief of Jain dharma?

[A] ahimsa (non-violence)
[B] anekantavada (many-sidedness)
[C] aparigraha (non-attachment)
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Indian Culture GK

Indian Culture GK Question SET-1
Indian Culture GK Question SET-2
Indian Culture GK Question SET-3
Indian Culture GK Question SET-4
Indian Culture GK Question SET-5
Indian Culture GK Question SET-6
Indian Culture GK Question SET-7
Indian Culture GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Culture GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Culture GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.