Indian Economy GK Question SET-2

Q1.Which among the following has been adopted by the Tendulakar committee for measuring poverty?

[A] Welfare measures
[B] Cost of Living
[C] Inequality & growth
[D] mobility/vulnerability analyses

Correct Answer: B [Cost of Living]


Q2.Approximately, what fraction of market capitalization of the Bombay Stock Exchange is accounted by the 30 stocks of the BSE SENSEX?

[A] 10%
[B] 20%
[C] 30%
[D] 40%

Correct Answer: B [20%]


Q3.What defines a market place in an economy?

[A] Place where profits are made
[B] Place where goods are made
[C] Place where people meet
[D] Place where buyers meet sellers

Correct Answer: D [Place where buyers meet sellers]


Q4.Which economist is infamous for the series of economic earthquakes that rocked America and the world during his tenure as chairman of the Federal Reserve?

[A] Allen Greenspan
[B] Jerome powell
[C] Paul Volcker
[D] Roy A Young

Correct Answer: A [Allen Greenspan]


Q5.Where is the Central Bird Research Institute located?

[A] Izzatnagar
[B] Mathura
[C] Visakhapatanam
[D] Hyderabad

Correct Answer: A [Izzatnagar]


Q6.In context with the Real Time Gross Settlement which is maintained by the RBI in India, what is the number of characters in the alphanumeric codes provided to each bank connected with Core Banking System?

[A] 8
[B] 9
[C] 10
[D] 11

Correct Answer: D [11]


Q7.What is the impact on the “Social overhead capital requirements” of an economy, if the population increases?

[A] Social overhead capital requirements fall
[B] Social overhead capital requirements remain unchanged
[C] Social overhead capital requirements increase
[D] Social overhead capital requirements fall drastically

Correct Answer: C [Social overhead capital requirements increase]


Q8.Which Indian Economist created Dui-doku?

[A] Raghuram Rajan
[B] I.G.Patel
[C] Jayanti Gosh
[D] Kaushik Basu

Correct Answer: D [Kaushik Basu]


Q9.Who is the author of “Volatility and Growth”?

[A] Esther Duflo
[B] Amartya Sen
[C] Abhijit Banerjee
[D] Jagadish Bhagwati

Correct Answer: C [Abhijit Banerjee]


Q10.When is national fish farmer’s day celebrated?

[A] July 10
[B] June 5
[C] August 10
[D] September 15

Correct Answer: A [July 10]


Q11.Which among the following does not come under Land Resources:

[A] Fertility of Land
[B] Location of Land
[C] Composition of Land
[D] all of the above are land resources

Correct Answer: D [all of the above are land resources]


Q12.Which among the following is NOT an Alternative Investment Fund?

[A] Private Investment in Public Equity Funds
[B] Infrastructure Equity Fund
[C] Venture Capital Fund
[D] Mutual Fund

Correct Answer: D [Mutual Fund]


Q13.Which of the following is not a feature of a mixed economy?

[A] State ownership
[B] Private property
[C] Market forces
[D] Open trade

Correct Answer: D [Open trade]


Q14.Which International organization releases releases the Travel & Tourism Competitiveness Report?

[A] World Trade Organisation
[B] UN commision of Trade and Commerce
[C] World Economic Forum
[D] Germanwatch

Correct Answer: C [World Economic Forum]


Q15.What is the minimum tree canopy density that an area should have in order to be considered as a forest?

[A] 30%
[B] 15%
[C] 45%
[D] 10%

Correct Answer: D [10%]


Indian Economy GK

Indian Economy GK Question SET-1
Indian Economy GK Question SET-2
Indian Economy GK Question SET-3
Indian Economy GK Question SET-4
Indian Economy GK Question SET-5
Indian Economy GK Question SET-6
Indian Economy GK Question SET-7
Indian Economy GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Economy GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Economy GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.