Indian Economy GK Question SET-3

Q1.Who among the following was the chairman of the expert committee which suggested “Consumption Expenditure” for identifying the BPL?

[A] Abhijit Sen
[B] C Rangrajan
[C] Kirit Parikh
[D] Suresh Tendulkar

Correct Answer: D [Suresh Tendulkar]


Q2.The Direct Taxes Code is related to which among the following?

[A] Income Tax
[B] Sales tax
[C] Excise Duty
[D] Service tax

Correct Answer: A [Income Tax]


Q3.The erstwhile National Development Council was consisted of:

(a) Members of the Planning Commission
(b) Governors of the states
(c) Chief Ministers of the states
Choose the correct option from the code given below
[A] 1 only
[B] 2 only
[C] 1 and 3 only
[D] All the above

Correct Answer: C [1 and 3 only]


Q4.Which sector contributed more to National Income?

[A] Unorganised
[B] Organised
[C] Public
[D] None of the above

CCorrect Answer: A [Unorganised]


Q5.What is the total carbon stock of the country?

[A] 8974 tonnes
[B] 7124 tonnes
[C] 6342 tonnes
[D] 3456 tonnes

Correct Answer: B [7124 tonnes]


Q6.Consider the following:

  1. International Monetary Fund
  2. Word Bank
  3. World Trade Organization
  4. US Treasury Department
  5. US Federal Bank
    Which among the above institutions were a part of Washington Consensus?
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1,2 & 4
    [D] 1,2,3,4

Correct Answer: C [1,2 & 4]


Q7.Which of the following Statements is not correct regarding the ‘Banking Sector’ of India?

[A] At present there are 26 Nationalized Banks in India.
[B] Foreign Banks and Regional Rural Banks do not come under the category of Scheduled Commercial Banks.
[C] Banks have the freedom to regulate their own Savings Bank Deposit interest rates.
[D] Narsimham Committee is related to Banking Sector reforms.

Correct Answer: B [Foreign Banks and Regional Rural Banks do not come under the category of Scheduled Commercial Banks.]


Q8.Who among the following produced the Bt Cotton seeds?

[A] Mahyco-Monsanto Biotech
[B] Piramal Biotech
[C] Krebs Biotech
[D] Evolva Biotech

Correct Answer: A [Mahyco-Monsanto Biotech]


Q9.Which Five-year plan oversaw the beginning of economic liberalization?

[A] 5th
[B] 6th
[C] 7th
[D] 8th

Correct Answer: B [6th]


Q10.Which state has the highest dependence of Fuelwood on forests?

[A] Madhya Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Bihar
[D] Jarkhand

Correct Answer: B [Maharashtra]


Q11.Up to what fraction of direct foreign investment facility was allowed in the New Industrial Policy 1991?

[A] 26%
[B] 49%
[C] 51%
[D] 60%

Correct Answer: C [51%]


Q12.Consider the following banks in India:

IndusInd Bank
ING Vysya Bank
City Union Bank
Which of the above is / are classified as Old Private Sector banks?

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [ Only 2 & 3 ]


Q13.Which among the following is not a rabi crop?

[A] Radish
[B] Pea
[C] Mustard
[D] carrot

Correct Answer: C [Mustard]


Q14.Which five year plan highlighted the modernization of Industries?

[A] 5th
[B] 8th
[C] 7th
[D] 6th

Correct Answer: B [8th]


Q15.What is the maximum land for the right to ownership of land farmed by tribals or forest dwellers?

[A] 5 Hectares
[B] 6 Hectares
[C] 8 Hectares
[D] 4 Hectares

Correct Answer: D [4 Hectares]


Indian Economy GK

Indian Economy GK Question SET-1
Indian Economy GK Question SET-2
Indian Economy GK Question SET-3
Indian Economy GK Question SET-4
Indian Economy GK Question SET-5
Indian Economy GK Question SET-6
Indian Economy GK Question SET-7
Indian Economy GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Economy GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Economy GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.