Indian Economy GK Question SET-4

Q1.Which among the following is essentially a debt under the seal of a company ?

[A] Share
[B] Preferential Share
[C] Zero Coupon Bond
[D] Debenture

Correct Answer: D [Debenture]


Q2.In recent times, the Non-performing Assets or Bad loans are making news with reference to the banking industry in India. In this context, which among the following is / are classified as bad loans?

  1. Special Mention Account
  2. Sub-standard Assets
  3. Doubtful assets
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q3.Which food crop production increased maximum in India after Independence?

[A] Rice
[B] Wheat
[C] Maize
[D] Pulses

Correct Answer: B [Wheat]


Q4.Which organization launched the School Education Quality Index?

[A] NGO Pratham
[B] NITI Aayog
[C] HRD Ministry
[D] None of the above

Correct Answer: B [NITI Aayog]


Q5.Which International organization releases the Global Forest Assessment report?

[A] UN-FAO
[B] World economic forum
[C] CITES
[D] International Union of Forests research organization

Correct Answer: A [UN-FAO]


Q6.Which state has the highest dependence of Fuelwood on forests?

[A] Madhya Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Bihar
[D] Jarkhand

Correct Answer: B [Maharashtra]


Q7.Up to what fraction of direct foreign investment facility was allowed in the New Industrial Policy 1991?

[A] 26%
[B] 49%
[C] 51%
[D] 60%

Correct Answer: C [51%]


Q8.Consider the following banks in India:

IndusInd Bank
ING Vysya Bank
City Union Bank
Which of the above is / are classified as Old Private Sector banks?

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [ Only 2 & 3 ]


Q9.Which Indian Economist created Dui-doku?

[A] Raghuram Rajan
[B] I.G.Patel
[C] Jayanti Gosh
[D] Kaushik Basu

Correct Answer: D [Kaushik Basu]


Q10.Who is the author of “Volatility and Growth”?

[A] Esther Duflo
[B] Amartya Sen
[C] Abhijit Banerjee
[D] Jagadish Bhagwati

Correct Answer: C [Abhijit Banerjee]


Q11.When is national fish farmer’s day celebrated?

[A] July 10
[B] June 5
[C] August 10
[D] September 15

Correct Answer: A [July 10]


Q12.Which among the following does not come under Land Resources:

[A] Fertility of Land
[B] Location of Land
[C] Composition of Land
[D] all of the above are land resources

Correct Answer: D [all of the above are land resources]


Q13.Which of the following is not an essential condition for perfect competition?

[A] Homogeneous products
[B] Many sellers and buyers
[C] Freedom of entry and exit
[D] None of the above

Correct Answer: D [None of the above]


Q14.Which of the following is / are parts of the Public Distribution System in India?

1.Cooperative Stores
2.Military Canteens
3.Super Bazaars
4.Fair Price Shops
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 4
[D] Only 1 & 4

Correct Answer: D [Only 1 & 4]


Q15.Consider the following statements regarding the Rupee Dollar exchange rate in the light of purchasing power parity PPP:

1.Exchange rate of the currencies should be equal to the ratio of price levels in two countries
2.Exchange rate of the currencies should be not equal to the ratio of price levels in the two countries
3.Exchange rate of the currencies should be decided on the basis of value of the third major currency like euro
which among the above statements are correct ?

[A] 1 & 3 only correct
[B] 2 & 3 only correct
[C] 3 only is correct
[D] 1 only is correct

Correct Answer: D [1 only is correct]


Indian Economy GK

Indian Economy GK Question SET-1
Indian Economy GK Question SET-2
Indian Economy GK Question SET-3
Indian Economy GK Question SET-4
Indian Economy GK Question SET-5
Indian Economy GK Question SET-6
Indian Economy GK Question SET-7
Indian Economy GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Economy GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Economy GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.