Indian Economy GK Question SET-5

Q1.What is the full form of ATMA?

[A] All India Technology Management Agency
[B] Agricultural Technology Management Agency
[C] Agricultural Technical Management Agency
[D] Agricultural Technology Maximizing Agency

Correct Answer: B [Agricultural Technology Management Agency]


Q2.What is the limit of trans fat content in fats and oils?

[A] 10%
[B] 5%
[C] 25%
[D] 19%

Correct Answer: B [5%]


Q3.Which country is the largest importer of paper and paper products?

[A] USA
[B] Germany
[C] France
[D] Italy

Correct Answer: A [USA]


Q4.Which institution Manages G-Secs?

[A] Government of India
[B] State Government
[C] RBI
[D] NABARD

Correct Answer: C [RBI]


Q5.Which city is known as Coal Capital of India?

[A] Ranchi
[B] Dhanbad
[C] Bokaro
[D] Jharia

Correct Answer: B [Dhanbad]


Q6.Which Industrial policy was regarded as the “Economic constitution of India”?

[A] Industrial Policy 1948
[B] Industrial Policy 1956
[C] Industrial Policy 1991
[D] Industrial Policy 1973

Correct Answer: B [Industrial Policy 1956]


Q7.When was the Service Export of India scheme launched?

[A] 2016
[B] 2015
[C] 2017
[D] 2020

Correct Answer: B [2015]


Q8.Which among the following is not a legal instrument in India?

[A] Mutual Fund
[B] Hundi
[C] Private Equity
[D] Chit funds

Correct Answer: B [Hundi]


Q9.Which country has the largest bituminous coal in the world?

[A] China
[B] India
[C] Australia
[D] USA

Correct Answer: D [USA]


Q10.Which Industry was more focussed in the Industrial policy of 1956?

[A] Cottage and small scale industry
[B] Infrastructure
[C] Manufacturing
[D] Service

Correct Answer: A [Cottage and small scale industry]


Q11.Which state has maximum SEZs?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Karnataka
[D] Maharashtra

Correct Answer: A [Tamil Nadu]


Q12.In which year was Mid day meal program was launched in India?

[A] 1992
[B] 1995
[C] 1996
[D] 2000

Correct Answer: B [1995]


Q13.Which is the oldest stock exchange of Asia?

[A] Bombay stock exchange
[B] Singapore stock Exchange
[C] Shangai Stock Exchange
[D] Tokyo Stock Exchange

Correct Answer: A [Bombay stock exchange]


Q14.Which is the largest petrol refining country in the world?

[A] China
[B] India
[C] USA
[D] Russia

Correct Answer: C [USA]


Q15.What is Viticulture related to?

[A] Growing of Potato
[B] Growing of Blueberry
[C] Growing of Honey
[D] Growing of Grapes

Correct Answer: B [Growing of Blueberry]


Indian Economy GK

Indian Economy GK Question SET-1
Indian Economy GK Question SET-2
Indian Economy GK Question SET-3
Indian Economy GK Question SET-4
Indian Economy GK Question SET-5
Indian Economy GK Question SET-6
Indian Economy GK Question SET-7
Indian Economy GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Economy GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Economy GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.