Indian Economy GK Question SET-6

Q1.How many National Investment Manufacturing zones have been granted till now?

[A] 15
[B] 14
[C] 16
[D] 13

Correct Answer: B [14]


Q2.What is the total value of Indian healthcare Information technology as of 2020?

[A] US $ 0.8 billion
[B] US $ 2 billion
[C] US $ 1 billion
[D] US $ 0.9 billion

Correct Answer: C [US $ 1 billion]


Q3.Who is the head of the Monetary policy committee?

[A] RBI governor
[B] Finance Minister
[C] Vice chairman of NITI Aayog
[D] none

Correct Answer: A [RBI governor]


Q4.Which among the following natural resources is inexhaustible?

[A] Coal
[B] Petrol
[C] Diesel
[D] Sunlight

Correct Answer: D [Sunlight]


Q5.What is the total exports of Electrical machinery from India?

[A] US $3.5 billion
[B] US $4.5 billion
[C] US $5.5 billion
[D] US $3 billion

Correct Answer: C [US $5.5 billion]


Q6.Which of the following has a maximum share in e-waste?

[A] Medical equipment
[B] Solar waste
[C] Computer waste
[D] Telephone waste

Correct Answer: C [Computer waste]


Q7.Where is the headquarters of OPEC was located?

[A] Baghdad
[B] Vienna
[C] UAE
[D] Damascus

Correct Answer: B [Vienna]


Q8.What is the maximum investment in a manufacturing industry to be considered as a Micro Industry?

[A] 25 Lakhs
[B] 50 Lakhs
[C] 10 Lakhs
[D] 35 Lakhs

Correct Answer: A [25 Lakhs]


Q9.Who among the following is eligible to apply for authorization as a producer responsible organization?

[A] Corporation
[B] Individual
[C] PSU
[D] None of the above

Correct Answer: B [Individual]


Q10.What is the cumulative growth rate experienced by the Media and Entertainment sector in the last 5 years?

[A] 9.3%
[B] 2.4%
[C] 8.4%
[D] 11.8%

Correct Answer: D [11.8%]


Q11.Which is the largest nuclear power plant in India?

[A] Tarapur
[B] Kudankulam
[C] Kalpakkam
[D] Kakrapar

Correct Answer: B [Kudankulam]



Q12.How many items are there in the calculation of the new series of Index of Industrial Production(IIP)?

[A] 765
[B] 840
[C] 407
[D] 654

Correct Answer: C [407]


Q13.How many items are there in the calculation of the new series of Index of Industrial Production(IIP)?

[A] 765
[B] 840
[C] 407
[D] 654

Correct Answer: C [407]


Q14.To which Island did PM Narendra Modi recently inaugurated undersea optic fibre cable network?

[A] Lakshadweep
[B] Andaman and nicobar islands
[C] Pondicherry
[D] None of the above

Correct Answer: B [Andaman and nicobar islands]


Q15.In the Union Budget 2020, what is the budget estimates for solar power?

[A] Rs. 2150 crores
[B] Rs. 1789 crores
[C] Rs. 2480 crores
[D] Rs. 1904 crores

Correct Answer: A [Rs. 2150 crores]


Indian Economy GK

Indian Economy GK Question SET-1
Indian Economy GK Question SET-2
Indian Economy GK Question SET-3
Indian Economy GK Question SET-4
Indian Economy GK Question SET-5
Indian Economy GK Question SET-6
Indian Economy GK Question SET-7
Indian Economy GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Economy GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Economy GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.