Indian Economy GK Question SET-7

Q1.In which country Chernobyl city is located?

[A] Japan
[B] Poland
[C] Ukraine
[D] Moldova

Correct Answer: C [Ukraine]


Q2.What is the maximum employees in a small business in China?

[A] 200
[B] 300
[C] 250
[D] 175

Correct Answer: B [300]


Q3.What is the share of Industry in GDP?

[A] 27%
[B] 16%
[C] 35%
[D] 50%

Correct Answer: A [27%]


Q4.The Great Lakes form an important area of inland water transport in which among the following regions?

[A] South America
[B] Europe
[C] Asia
[D] North America

Correct Answer: D [North America ]


Q5.Which is Asia’s largest cloverleaf flyover?

[A] Kathipara Cloverleaf
[B] Bardarpur Cloverleaf
[C] Yamuna Cloverleaf
[D] BMIC Cloverleaf

Correct Answer: A [Kathipara Cloverleaf]


Q6.In which year Department of Atomic Energy was set up?

[A] 1955
[B] 1954
[C] 1957
[D] 1958

Correct Answer: B [1954]


Q7.What is the use of the Index of Industrial production?

[A] Measure the change demand
[B] Measure the physical volume of production
[C] Measure the inflation
[D] None of the above

Correct Answer: B [Measure the physical volume of production]


Q8.What is the percentage of GDP spending on the Research and Development of GDP by India?

[A] 1.2%
[B] 0.7%
[C] 1.4%
[D] 2.1%

Correct Answer: B [0.7%]


Q9.Which is India’s first airport to be built under Public Private Partnership (PPP) model?

[A] Rajiv Gandhi International Airport
[B] Cochin International Airport
[C] Kempegowda International Airport
[D] Chatrapati Shivaji International Airport

Correct Answer: [D] [Chatrapati Shivaji International Airport ]


Q10.Who among the following is the founder of BARC?

[A] Satish Dhawan
[B] Vikram Sarabhai
[C] Homi Jehangir Bhabha
[D] C.V.Raman

Correct Answer: C [Homi Jehangir Bhabha]


Q11.Which is the largest cement producing state in India?

[A] Madhya Pradesh
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Maharashtra

Correct Answer: A [Madhya Pradesh]


Q12.What is the minimum turnover for a company to be under Trade Receivables e-Discounting system(TReDS)?

[A] 100 crores
[B] 500 crores
[C] 1000 crores
[D] 150 crores

Correct Answer: B [500 crores]


Q13.What is the percentage spending of Higher Educational Institutions on R&D out of the total R&D Expenditure?

[A] 5.4%
[B] 6.8%
[C] 9.45%
[D] 3.4%

Correct Answer: B [6.8%]


Q14.Which of the following is a “Public Good”?

[A] A Commodity that is popular among general public
[B] A scheme that benefits the poor
[C] A commodity that is produced by Government
[D] A Commodity whose benefits are indivisibly spread among the entire community

Correct Answer: D [A Commodity whose benefits are indivisibly spread among the entire community]


Q15.Which among the following is best suited be used in a Fast Breeder Reactor?
[A] Thorium
[B] Uranium
[C] Plutonium
[D] None

Correct Answer: A [Thorium]


Indian Economy GK

Indian Economy GK Question SET-1
Indian Economy GK Question SET-2
Indian Economy GK Question SET-3
Indian Economy GK Question SET-4
Indian Economy GK Question SET-5
Indian Economy GK Question SET-6
Indian Economy GK Question SET-7
Indian Economy GK Question SET-8

We hope the given MCQ Questions for Indian Economy GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Economy GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.