Indian Geography GK Questions SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Geography GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Geography GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Geography GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Brahmaputra River when it flows out of India into Bangladesh is called as __?

[A] Bangshi River
[B] Mahananda River
[C] Jamuna River
[D] Yamuna River

Correct Answer: C [Jamuna River]


Q2.Consider the following :

Biodiversity International
International Rice Research center
International Maize and Wheat Improvement Center
Which among the following represents the correct location of the above?

[A] Italy, Mexico, Malaysia
[B] Italy, Philippines, Mexico
[C] France, Philippines, Brazil
[D] England, Philippines, Canada

Correct Answer: B [Italy, Philippines, Mexico]


Q3.Consider the following statements with respect to Shale gas:

1.Shale gas is a natural gas trapped in low permeable metamorphic rocks.
2.Commercial Production of Shale Gas in India started from 2014
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: D [ Neither 1 nor 2]


Q4.Alluvial soil consists of:

1.Silt
2.Sand
3.Clay
4.Gravel
Select the correct option from codes given below:

[A] 1, 2 & 3 Only
[B] 2, 3 & 4 Only
[C] 1, 2 & 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q5.The State of Manipur and the State of Nagaland is separated by which of the following hill range?

[A] Arakan hills
[B] Manipur hills
[C] Patkai hills
[D] Barail hills

Correct Answer: D [Barail hills]


Q6.Garo & Khasi hills are a part of which of the following ranges?

[A] Satpura
[B] Vindhya
[C] Himalayas
[D] Eastern Ghat

Correct Answer: C [Himalayas]


Q7.Which of the following mountain ranges form a dividing line between the Ganges Plain and the Deccan Plateau?

[A] Aravalli
[B] Vindhya
[C] Satpura
[D] Ajanta

Correct Answer: B [Vindhya]


Q8.Where in India you will find substantial coral reef formations?

1.Gulf of Mannar
2.Gulf of Katch
3.Andaman and Nicobar
4.Lakshadweep Islands
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q9.Identify the river with the help of given information:

  1. It originates from sacred tank of Multai on the Satpura plateau
  2. It flows in between Ajanta and Satpura ranges
  3. It drains into Gulf of Khambhat
    Select the correct answer from options given below:
    [A] Narmada
    [B] Tapi
    [C] Mahi
    [D] Luni

Correct Answer: B [Tapi]


Q10.Chail hill station is located in which of the following states of India?

[A] Himachal Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Madhya Pradesh
[D] Manipur

Correct Answer: A [Himachal Pradesh]


Q11.South Talpatti Island” has been a disputed territory between which of the following neighbors?

[A] India Myanmar
[B] India Bangladesh
[C] India Pakistan
[D] India Sri Lanka

Correct Answer: B [India Bangladesh]


Q12.Apart from India, Bangladesh and Thailand; Myanmar is bordered by __:

1.China
2.Laos
3.Vietnam
4.Cambodia
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] Only 1, 2 & 4

Correct Answer: B [Only 1 & 2]


Q13.Consider the following statements:

  1. Maximum amount of Natural Gas is used in India in Energy Production
  2. Natural Gas is most economical fuel for meeting base load demand in India
    Which among the above statements is / are correct?
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [Only 1]


Q14.Consider the following Islands:

1.Netrani Island
2.Manus Island
3.Sagar Island
Which of the above are under the sovereignty of India?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [ 1 & 3 Only]


Q15.Which of the following was the former name of the Gulmarg hill station?

[A] Girija Marg
[B] Gauri Marg
[C] Gargi Marg
[D] Gopika Marg

Correct Answer: B [Gauri Marg]


Indian Geography GK

Indian Geography GK Questions SET-1
Indian Geography GK Questions SET-2
Indian Geography GK Questions SET-3
Indian Geography GK Questions SET-4
Indian Geography GK Questions SET-5
Indian Geography GK Questions SET-6
Indian Geography GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.