Indian Geography GK Questions SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Geography GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Geography GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Geography GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which among the following is not correctly matched?

[A] Firozabad (UP) – Glass Bangles
[B] Bhagalpur (Bihar) – Silk
[C] Jalandhra (Punjab ) – Sports Material
[D] Sambhar (Rajasthan) – hand block printing

Correct Answer: D [Sambhar (Rajasthan) – hand block printing]


Q2.Consider the following:

1.Lakshadweep Islands
2.Andaman & Nicobar
3.Gulf of Kutch
4.Bay of Bengal
Where you will find coral atolls?

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] Only 1, 2 & 4

Correct Answer: A [Only 1]


Q3.Consider the following statements about desalination of sea water:

1.As of now, Kerala is the only state in India to use desalinated water for drinking purpose
2.Reverse osmosis is the most commonly used desalination method
3.A reverse osmosis desalination plant is environment friendly
Which of the above statements is/are correct?

[A] 2 Only
[B] 1 & 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3 Only

Correct Answer: A [2 Only]


Q4.Muziris Heritage Project is a Green Project of which state?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: B [Kerala]


Q5.Which of the following hill stations is known as mini Munnar?

[A] Kallar
[B] Ambanad
[C] Agali
[D] Pachmarhi

Correct Answer: B [Ambanad]


Q6.Which of the following states in India accounts for almost 100% production of lemongrass oil?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Andhra Pradesh
[D] Tamil Nadu

Correct Answer: B [Kerala]


Q7.When we arrange the Union Territories and States of India as per population density, we find that:

  1. Top four places with highest population density belong to Union Territories
  2. Among states, top three states are Bihar, West Bengal and Uttar Pradesh
    Which among the above observations is / are correct?
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [Only 1]


Q8.Consider the following differences between Eastern Ghats and Western Ghats of India:

1.While Eastern Ghats are discontinuous range, Western Ghats are continuous range
2.Western Ghats are lower in elevation than the Eastern Ghats
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [1 Only]


Q9.Consider the following pairs:

1.Mines in India : Metals extracted
2.Malajkhand :Copper
3.Jaduguda :Uranium
4.Kolar :Diamond
Which of the above pairs is/are correctly matched?

[A] 2 Only
[B] 1 and 2 Only
[C] 1,2 and 3
[D] None

Correct Answer: B [ 1 and 2 Only]


Q10.Which among the following districts are the part of the Western Himalayan cold desert region?

  1. Lahaul & Spiti
  2. Kinnaur
  3. Kargil
  4. Leh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 2 & 3
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q11.Which of the following types of vegetation are found in the cold desert region of India?

  1. Himalayan moist temperate forests
  2. Himalayan dry temperate forests
  3. Sub-alpine forests
  4. Moist as well as dry alpine scrub
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 2 & 4
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q12.With which of the following neighbors India shares a land border of 4096.7 km ?

[A] China
[B] Nepal
[C] Pakistan
[D] Bangladesh

Correct Answer: D [Bangladesh]


Q13.Though India is among the top ten producers of wool in the world, domestic production is not sufficient to meet the entire requirements of the industry domestic and exports. Consider the following statements with this reference:

  1. Most of the wool produced in India is of carpet grade
  2. The average thickness of the wool produced in India is 36 microns
  3. India has a very low wool yield
  4. While India is dependent on Australia for its requirements for apparel grade wool, it is dependent on New Zealand for carpet grade wool.
    Which among the above statements is / are correct?
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 1, 2 & 3
    [C] Only 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q14.The Ganga Plain can be best described as a:

[A] Geosyncline
[B] Pediplain
[C] Peneplain
[D] Karst plain

Correct Answer: A [Geosyncline]


Q15.Consider the following differences between winter rice and summer rice production in India:

1.While summer rice is more predominant in eastern India, winter rice is more predominant in northern and central India
2.While winter rice contributes nearly 90% of the country’s total rice production, summer rice contributes less than 10%
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [ Both 1 & 2 ]


Indian Geography GK

Indian Geography GK Questions SET-1
Indian Geography GK Questions SET-2
Indian Geography GK Questions SET-3
Indian Geography GK Questions SET-4
Indian Geography GK Questions SET-5
Indian Geography GK Questions SET-6
Indian Geography GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.