Indian Geography GK Questions SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Geography GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Geography GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Geography GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


1.Which among the following statements regarding Andaman and Nicobar Islands is/ are correct?

  1. It enjoys equatorial climate
  2. This is the only place in India where a volcano islocated
  3. This is the only place in India where coral bed is found
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [2 & 3]


Q2.The Somasila Dam is located in which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] Himachal Pradesh
[C] Andhra Pradesh
[D] Uttar Pradesh

Correct Answer: C [Andhra Pradesh]


Q3.Consider the following irrigation projects with their water sharing states:

1.Kaleshwaram lift irrigation project – Telangana and Andhra Pradesh
2.Ghataprabha River Project – Karnataka and Maharashtra
3.Mayurakshi irrigation Project – Jharkhand and West Bengal
Which of the above is/are correctly matched?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] Only 3

Correct Answer: D [ Only 3]


Q4.Consider the following cities with rivers on the banks of which they are situated:

1.Ujjain – Narmada
2.Nasik – Godavari
3.Haridwar – Ganga
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 3 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [2 & 3 Only]


Q5.Which of the following is/are correct about the Intensive Subsistence Farming?

1.More than one crop is raised on the same farm
2.Rice and wheat are the main crops grown through this type of farming
3.This type of farming can be most commonly found in irrigated tracts of northern plains and coastal strips of south India
Select the correct option from codes given below:

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q6.Which of the following cities is known as steel city of India?

[A] Digboi
[B] Jamshedpur
[C] Chennai
[D] Kolkata

Correct Answer: B [Jamshedpur]


Q7.Which of the following rivers flows through a rift valley?

[A] Ganga
[B] Brahmaputra
[C] Kaveri
[D] Narmada

Correct Answer: D [Narmada]


Q8.Which one of the following rivers drains into the Arabian Sea?

[A] Indravati
[B] Narmada
[C] Godavari
[D] Cauvery

Correct Answer: B [Narmada]


Q9.Karewas soils, which are useful for the cultivation of Zafran (a local variety of saffron), are found in which of the following places?

[A] Eastern Himalaya
[B] Kashmir Himalaya
[C] Garhwal Himalaya
[D] All of the above

Correct Answer: B [Kashmir Himalaya]


Q10.Which of the following train is also known as “Train 18”?

[A] Gatimaan Express
[B] Tejas Express
[C] Vande Bharat Express
[D] Shatabdi Express

Correct Answer: C [Vande Bharat Express]


Q11.Which state is known as India’s Spice Garden?

[A] Karnataka
[B] Bihar
[C] Kerala
[D] Uttaranchal

Correct Answer: C [Kerala]


Q12.Which of the following is the water divide between the Indus river and the Ganga river?

[A] Marwar plateau
[B] Potwar plateau
[C] Malwa Plateau
[D] Shandur plateau

Correct Answer: B [Potwar plateau]


Q13.Which among the following rivers is known as “Singi khamban” in the valley of Tibet?

[A] Brahmaputra
[B] Indus
[C] Kosi
[D] Kali

Correct Answer: B [Indus]


Q14.Which among the following are the ingredients of soil?

  1. Minerals
  2. Organic matter
  3. Air
  4. Water
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3, 4

Correct Answer: D [1, 2, 3, 4]


Q15.Which one of the following statements about India are correct?

  1. India has 12 major ports and about 200 non-major ports
  2. 95 % of India’s trade by volume and 68 % by value are transported through maritime transport
  3. India has a coastline of about 7500 km
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 3
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Indian Geography GK

Indian Geography GK Questions SET-1
Indian Geography GK Questions SET-2
Indian Geography GK Questions SET-3
Indian Geography GK Questions SET-4
Indian Geography GK Questions SET-5
Indian Geography GK Questions SET-6
Indian Geography GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.