Indian Geography GK Questions SET-5

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Geography GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Geography GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Geography GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Tamil is also an important language of which of the following countries?

[A] Indonesia
[B] Malaysia
[C] Singapore
[D] Thailand

Correct Answer: C [Singapore]


Q2.Arrange the following tributaries of Yamuna river from west to east direction

  1. Chambal
  2. Sindh
  3. Betwa
  4. Ken
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1, 2, 3, 4
    [B] 1, 3, 2, 4
    [C] 2, 1, 4, 3
    [D] 2, 4, 1, 3

Correct Answer: A [1, 2, 3, 4]


Q3.Which of the following rivers has the largest basin in India?

[A] Godavari
[B] Brahmaputra
[C] Ganga
[D] Indus

Correct Answer: C [Ganga]


Q4.Which among the following regions of India is/are biodiversity hot spot/hot spots?

  1. Western Ghats
  2. Aravali Hills
  3. Eastern Himalayas
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [1 & 3]


Q5.Which of the following ports of India is located at the mouth of the Zuvari-estuary in Goa?

[A] Kandla Port
[B] Marmagao Port
[C] New Mangalore Port
[D] Nhava Sheva Port

Correct Answer: B [Marmagao Port]


Q6.Which among the following neighbouring countries of India is the largest producer of Opium in the World?

[A] Pakistan
[B] Afghanistan
[C] Maldives
[D] Sri Lanka

Correct Answer: B [Afghanistan]


Q7.Arrange the following tributaries of Yamuna river from west to east direction

  1. Chambal
  2. Sindh
  3. Betwa
  4. Ken
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1, 2, 3, 4
    [B] 1, 3, 2, 4
    [C] 2, 1, 4, 3
    [D] 2, 4, 1, 3

Correct Answer: A [1, 2, 3, 4]


Q8.Which among the following matches of the lakes and their type are correct?

  1. Bhimtal– Tectonic
  2. Ashtamudi– Lagoon
  3. Gohna– Landslide
  4. Lonar– CraterChoose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q9.The Kota city is located beside which of the following rivers?

[A] Betwa
[B] Chambal
[C] Ken
[D] Son

Correct Answer: B [Chambal]


Q10.Oak-Rhododendron are characteristic plants of which of the following type of forests?

[A] Temperate forest
[B] Sub-tropical forest
[C] Sub-alpine forest
[D] All of the above

Correct Answer: A [Temperate forest]


Q11.Which of the following is the Total Fertility Rate (TFR) of India (As per Census 2011)?

[A] 3.1%
[B] 3%
[C] 2.4%
[D] 1.8%

Correct Answer: C [2.4%]


Q12.Which of the following statements is/ are correct?

  1. Assam shares a border with Bangladesh and Bhutan
  2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal
  3. Meghalaya shares a border with Bangladesh and Bhutan
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [1 & 2]


Q13.Arrange the following waterfalls of India from North to south direction

  1. Jog Falls
  2. Nohkalikai Falls
  3. Kunchikal Falls
  4. Dudhsagar Falls
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 2, 3, 1, 4
    [B] 2, 4, 1, 3
    [C] 2, 1, 3, 4
    [D] 3, 1, 2, 4

Correct Answer: B [2, 4, 1, 3]


Q14.Which among the following rivers is/ are located in the borderline of India and Nepal?

  1. Kali
  2. Mechi
  3. Sankosh
  4. Jaldhaka
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1 & 2]


Q15.As per the national forest policy of 1952, what percent of the geographical area should be under forest cover?

[A] 33%
[B] 25%
[C] 18%
[D] 13%

Correct Answer: A [33%]


Indian Geography GK

Indian Geography GK Questions SET-1
Indian Geography GK Questions SET-2
Indian Geography GK Questions SET-3
Indian Geography GK Questions SET-4
Indian Geography GK Questions SET-5
Indian Geography GK Questions SET-6
Indian Geography GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.