Indian Geography GK Questions SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Geography GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Geography GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Geography GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which one of the following pairs of Tribe and State are correctly matched?

  1. Tharu : Madhya Pradesh
  2. Adi : Arunachal Pradesh
  3. Irula : Kerala
  4. Shaharia : Rajasthan
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [2, 3 & 4]


Q2.Which of the following earthquake of India happened due to the construction of the dam?

[A] Rann of Kutch earthquake 1819
[B] Koyna Earthquake Of 1967
[C] Assam earthquake of 1897
[D] Uttarkashi Earthquake 1991

Correct Answer: B [Koyna Earthquake Of 1967]


Q3.Which among the following are the consequences of soil erosion?

  1. Loss of soil fertility
  2. Loss of nutrients
  3. Increase the tendency of flood and drought
  4. Increase of the area of arid land
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 3 & 4
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q4.As per the ISFR 2019, the total mangrove cover is highest in which of the following states?

[A] West Bengal
[B] Gujarat
[C] Andhra Pradesh
[D] Odisha

Correct Answer: A [West Bengal]


Q5.Bishrampur is famous for which of the following mines?

[A] Iron ore
[B] Coal
[C] Manganese
[D] Copper ore

Correct Answer: B [Coal]


Q6.Which among the following tribes are found in the Andaman and Nicobar Islands?

  1. Onge
  2. Jarawas
  3. Sentinelese
  4. Jangil
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q7.Arrange the following mountains in right sequence from south to north

  1. Doddabetta
  2. Vindhyachal
  3. Dhaulagiri
  4. Kailash
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1, 3, 2, 4
    [B] 1, 4, 3, 2
    [C] 1, 2, 3, 4
    [D] 1, 3, 4, 2

Correct Answer: C [1, 2, 3, 4]


Q8.Kaziranga Wildlife Sanctuary is situated in which of the following state of India?

[A] Kerala
[B] Assam
[C] Tamil Nadu
[D] Uttar Pradesh

Correct Answer: B [Assam]


Q9..Khetri mines in Rajasthan is famous for which of the following?

[A] Limestone
[B] Copper
[C] Mica
[D] Aluminium

Correct Answer: B [Copper]


Q10.Which among the following matches of Dam and their corresponding river are correct?

  1. Tilaiya Dam- Barakar river
  2. Konar Dam- Konar river
  3. Panchet Dam- Damodar river
  4. Maithon Dam- Subarnarekha river
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q11.The Ministry of Tribal Affairs was set up in which year?

[A] 1999
[B] 2002
[C] 2005
[D] 2009

Correct Answer: A [1999]


Q12.Which of the following statements is/ are correct?

  1. Assam shares a border with Bangladesh and Bhutan
  2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal
  3. Meghalaya shares a border with Bangladesh and Bhutan
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1 & 2
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [1 & 2]


Q13.Arrange the following waterfalls of India from North to south direction

  1. Jog Falls
  2. Nohkalikai Falls
  3. Kunchikal Falls
  4. Dudhsagar Falls
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 2, 3, 1, 4
    [B] 2, 4, 1, 3
    [C] 2, 1, 3, 4
    [D] 3, 1, 2, 4

Correct Answer: B [2, 4, 1, 3]


Q14.The ‘Blackbuck National Park’ situated in which of the following states of India?

[A] Haryana
[B] Karnataka
[C] Madhya Pradesh
[D] Gujarat

Correct Answer: D [Gujarat]


Q15.Which of the following was the former name of the Gulmarg hill station?

[A] Girija Marg
[B] Gauri Marg
[C] Gargi Marg
[D] Gopika Marg

Correct Answer: B [Gauri Marg]


Indian Geography GK

Indian Geography GK Questions SET-1
Indian Geography GK Questions SET-2
Indian Geography GK Questions SET-3
Indian Geography GK Questions SET-4
Indian Geography GK Questions SET-5
Indian Geography GK Questions SET-6
Indian Geography GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Geography GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Geography GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.