Indian Polity & Constitution GK Question SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Polity & Constitution GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Polity & Constitution GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.73rd Amendment of the Constitution of India, is related to which among the following?

[A] Townships
[B] Panchayats
[C] Municipalities
[D] District Boards

Correct Answer: B [Panchayats]


Q2.Which of the following part of Indian Constitution resembles the standard-setting Charter of the United Nations and the Universal Declaration of Human Rights of 1948?

[A] Part II
[B] Part III
[C] Part IV
[D] Part V

Correct Answer: B [Part III]


Q3.Which act gave recognition to the ‘portfolio system’ introduced by Lord Canning in 1859?

[A] Indian Councils Act, 1861
[B] Indian Councils Act, 1892
[C] Government of India Act, 1858
[D] None of the Above

Correct Answer: A [ Indian Councils Act, 1861 ]


Q4.How many members are nominated by the President to Rajya Sabha?

[A] 2
[B] 6
[C] 10
[D] 12

Correct Answer: D [12]


Q5.What was the original strength of Supreme Court of India?

[A] 8
[B] 12
[C] 15
[D] 20

Correct Answer: A [8]


Q6.In which year, first general elections to Lok Sabha were held in India?

[A] 1948
[B] 1949
[C] 1950
[D] 1951

Correct Answer: D [1951]


Q7.Which of the following sections of the Right of Children to Free and Compulsory Education Act. prohibits the conducting of admission test in schools?

[A] Section 11
[B] Section 13
[C] Section 15
[D] Section 17

Correct Answer: B [Section 13]


Q8.Which act extended the principle of communal representation by providing separate electorates for depressed classes?

[A] Indian Councils Act, 1909
[B] Government of India Act, 1919
[C] Indian Independence Act, 1947
[D] Government of India Act, 1935

Correct Answer: D [ Government of India Act, 1935 ]


Q9.Which of the following does not come under the power of the President to pardon?

  1. Pardon
  2. Commutation
  3. Remission
  4. Continuation
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 3
    [C] Only 4
    [D] Only 2

Correct Answer: C [Only 4]


Q10.What are the limitations on the sovereignty of parliament in India?

[A] Written Constitution
[B] Federalism
[C] Judicial review
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q11.What is the number of Schedules in Constitution of India?

[A] 8
[B] 10
[C] 11
[D] 12

Correct Answer: D [12]


Q12.How many times the word “Secular” appears in our constitution?

[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4

Correct Answer: B [2]


Q13.Who was the Vice President of the executive council formed during the interim government in 1946?

[A] Dr. Rajendra Prasad
[B] C. Rajagopalachari
[C] KM Munshi
[D] Jawaharlal Nehru

Correct Answer: D [ Jawaharlal Nehru ]


Q14.Which Amendment empowered the state to make special provisions for the advancement of socially and economically backward classes?

[A] 1st Amendment Act, 1951
[B] 6th Amendment Act, 1956
[C] 9th Amendment Act, 1960
[D] 14th Amendment Act, 1962

Correct Answer: A [1st Amendment Act, 1951]


Q15.Which of the following list prevails when there is a conflict between the Concurrent List and the State List?

[A] Concurrent List
[B] State List
[C] Union List
[D] Residuary List

Correct Answer: A [Concurrent List]


Indian Polity & Constitution GK

Indian Polity & Constitution GK Question SET-1
Indian Polity & Constitution GK Question SET-2
Indian Polity & Constitution GK Question SET-3
Indian Polity & Constitution GK Question SET-4
Indian Polity & Constitution GK Question SET-5
Indian Polity & Constitution GK Question SET-6
Indian Polity & Constitution GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Polity & Constitution GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.