Indian Polity & Constitution GK Question SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Polity & Constitution GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Polity & Constitution GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.The territories of Goa, Daman & Diu were incorporated in the Indian Constitution by which amendment bill?

[A] Tenth Amendment 1961
[B] Twelfth Amendment 1962
[C] Fourteenth Amendment 1962
[D] Fifteenth Amendment 1963

Correct Answer: B [Twelfth Amendment 1962]


Q2.On which date was the resolution for giving effect to Constitution of India adopted?

[A] 21st March, 1946
[B] 22 January, 1946
[C] 20th February, 1947
[D] 22nd January, 1947

Correct Answer: D [ 22nd January, 1947 ]


Q3.Which of the following matches of Parts of the Constitution and their respective titles is not correct?

[A] Part XII – Relations between the union and the states
[B] Part XVIII – Emergency provisions
[C] Part XX – Amending the constitution
[D] Part XXI – Temporary, transitional and special provisions

Correct Answer: A [Part XII – Relations between the union and the states]


Q4.Which of the following represent the qualifications needed to be appointed as a judge of the Supreme Court?

[A] The person should have been a judge of a High Court for five years
[B] The person should have been an advocate of a High Court
[C] The person should be a distinguished jurist in the opinion of the president
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q5.Which of the following statements are correct about of the purpose of Public Interest Litigation?

[A] It allows meaningful realisation of the fundamental rights
[B] It is a vindication of the rule of law
[C] It facilitates effective access to justice
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q6.Regarding the “starred questions” asked during Question Hour of Parliament , which among the following is true?

[A] Oral Answer is required to be given by the minister on floor of the house and supplementary questions may be asked on Minister’s reply
[B] Oral Answer is required to be given by the minister on floor of the house and supplementary questions may not be asked on Minister’s reply
[C] Written Answer is to be given by the minister after 10 days notice and no supplementary question may be asked
[D] None of the above

Correct Answer: A [Oral Answer is required to be given by the minister on floor of the house and supplementary questions may be asked on Minister’s reply]


Q7.Which act provided some share to Indians in the administration of their county?

[A] Regulating Act, 1773
[B] Pitts India Act, 1784
[C] Charter Act of 1833
[D] Charter Act 1813

Correct Answer: C [ Charter Act of 1833 ]


Q8.Which of the following features of the Indian Constitution is not borrowed from Canadian Constitution?

[A] Federation with a strong Centre
[B] Residuary powers with the Centre
[C] Advisory Jurisdiction of Supreme Court
[D] Impeachment of the President

Correct Answer: D [Impeachment of the President]


Q9.The power of Judicial Review in the Indian Constitution is based on which principle?

[A] Rule of law
[B] Due process of law
[C] Precedents and conventions
[D] None of the above

Correct Answer: A [Rule of law]


Q10.Which of the following statements are correct regarding the term of the Governor?

[A] A governor holds office for a term of five years
[B] He can resign by addressing a resignation letter to the Prime Minister
[C] He cannot be removed by the President
[D] All of the above

Correct Answer: A [A governor holds office for a term of five years]


Q11.Which among the following provisions of Indian Constitution have been taken from the Weimar Constitution of Germany?

[A] Emergency & its effects on Fundamental Rights
[B] The concurrent list
[C] Constitutional Amendments
[D] Preamble

Correct Answer: A [Emergency & its effects on Fundamental Rights]


Q12.Lord Canning nominated three Indians to his legislative council. Who was not the part of the council?

[A] Raja of Benares
[B] Maharaja of Patiala
[C] Sir Dinkar Rao
[D] All were in the council

Correct Answer: D [ All were in the council ]


Q13.Which of the following has the authority to prescribe conditions for the acquisition of citizenship of India?

[A] Parliament
[B] President
[C] Parliament and State Legislatures jointly
[D] Election Commission

Correct Answer: A [Parliament]


Q15.Which of the following statements regarding judicial review is correct?

[A] It is a part of the basic structure of the Constitution
[B] It can be curtailed through an amendment
[C] Only Supreme Court can exercise judicial review
[D] Only legislative enactments can be examined through judicial review

Correct Answer: A [It is a part of the basic structure of the Constitution]


Indian Polity & Constitution GK

Indian Polity & Constitution GK Question SET-1
Indian Polity & Constitution GK Question SET-2
Indian Polity & Constitution GK Question SET-3
Indian Polity & Constitution GK Question SET-4
Indian Polity & Constitution GK Question SET-5
Indian Polity & Constitution GK Question SET-6
Indian Polity & Constitution GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Polity & Constitution GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.