Indian Polity & Constitution GK Question SET-5

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Polity & Constitution GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Polity & Constitution GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.In which year Sati was first banned under Bengal Sati Regulation?

[A] 1829
[B] 1830
[C] 1831
[D] 1832

Correct Answer: A [1829]


Q2.For how much time the term of Lok Sabha may be extended beyond its normal term during National Emergency?

[A] Three months
[B] Six months
[C] One year at a time
[D] One year

Correct Answer: C [One year at a time]


Q3.Both the additional or acting judge cannot hold office after attaining the age?

[A] 62
[B] 65
[C] 70
[D] None of the above

Correct Answer: A [62]


Q4.NITI Aayog can be referred to as which type of body?

[A] Constitutional body
[B] Statutory body
[C] Non-statutory body
[D] None of the above

Correct Answer: C [Non-statutory body]


Q5.Which of the given statements are true regarding the power of CBI for conducting investigation?

[A] It requires prior approval of Central Government for investigating officers of the rank of joint secretary
[B] No prior sanction required to conduct a probe against senior bureaucrats under Prevention of Corruption Act
[C] Both of them
[D] None of them

Correct Answer: B [No prior sanction required to conduct a probe against senior bureaucrats under Prevention of Corruption Act]


Q6.The National Security Act was enacted in which year?

[A] 1980
[B] 1981
[C] 1982
[D] 1983

Correct Answer: A [1980]


Q7.President’s Rule can be imposed under which Article of the Constitution of India?

[A] Article 356
[B] Article 357
[C] Article 358
[D] Article 359

Correct Answer: A [Article 356]


Q8.Which of the following can be the chairman of Permanent Lok Adalat?

  1. A person has been a district judge
  2. A person who has held the post of additional district judge
  3. A person who has held judicial office higher in rank than that of the district judge
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 1 & 2
    [C] Only 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q9.Institute of Applied Manpower Research (IAMR) was renamed as National Institute of Labour Economics Research and Development (NILERD) in which year?

[A] 2012
[B] 2013
[C] 2014
[D] 2015

Correct Answer: C [2014]


Q10.Which states have designated their officials as Lokpal?

[A] Punjab
[B] Odisha
[C] Both of them
[D] None of them

Correct Answer: C [Both of them ]


Q11.Protection of Women from Domestic Violence Act 2005 incorporates which of the following forms of violence against women?

  1. Physical violence
  2. Emotional violence
  3. Sexual violence
  4. Economic violence
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q12.Where was the President’s Rule imposed for the first time under Article 356?

[A] Bihar
[B] Uttar Pradesh
[C] Travancore-Cochin
[D] PEPSU

Correct Answer: D [PEPSU]


Q13.The pecuniary jurisdiction of the Permanent Lok Adalat shall be up to rupees?

[A] 10 lakh
[B] 20 lakh
[C] 25 lakh
[D] 30 lakh

Correct Answer: A [10 lakh]


Q14.Which of the following constitute the divisions of CBI?

[A] Directorate of Prosecution
[B] Special Crimes Division
[C] Anti-Corruption Division
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q15.Which states have chief minister included within the jurisdiction of lokayukta?

[A] Himachal Pradesh
[B] Mizoram
[C] Jammu and Kashmir
[D] Tamil Nadu

Correct Answer: A [Himachal Pradesh]


Indian Polity & Constitution GK

Indian Polity & Constitution GK Question SET-1
Indian Polity & Constitution GK Question SET-2
Indian Polity & Constitution GK Question SET-3
Indian Polity & Constitution GK Question SET-4
Indian Polity & Constitution GK Question SET-5
Indian Polity & Constitution GK Question SET-6
Indian Polity & Constitution GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Polity & Constitution GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.