Indian Polity & Constitution GK Question SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Polity & Constitution GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Polity & Constitution GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.The CAMPA Act or Compensatory Afforestation Fund Act was enacted in which year?

[A] 2014
[B] 2015
[C] 2016
[D] 2017

Correct Answer: C [2016]


Q2.Which of the following statements are correct about of the purpose of Public Interest Litigation?

[A] It allows meaningful realisation of the fundamental rights
[B] It is a vindication of the rule of law
[C] It facilitates effective access to justice
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q3.Which Article states that a regional council consisting of 35 members should be established for the Tuensang district?

[A] Article 371
[B] Article 371 A
[C] Article 371 B
[D] Article 371 C

Correct Answer: B [Article 371 A]


Q4.Which of the following statements are correct about CBI’s association with Interpol?

[A] CBI acts as the National Central Bureau of Interpol
[B] Interpol Wing of the CBI coordinates requests for investigation originating from Indian law enforcement agencies
[C] Interpol Wing of the CBI coordinates requests for investigation from the member countries of the Interpol
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q5.In which of the following cases the distinction between the sovereign and non-sovereign functions of the Government in India and the immunity of the government in respect of its sovereign functions was established?

[A] S.R. Bommai case
[B] P and O Steam Navigation Company case
[C] Keshvananda Bharti case
[D] Minerva Mills Case

Correct Answer: B [P and O Steam Navigation Company case]


Q6.The National Compensatory Afforestation Fund is established under which of the following?

[A] Contingency Fund of India
[B] Consolidated Fund of India
[C] Public Account of India
[D] None of the above

Correct Answer: C [Public Account of India]


Q7.Who enjoys the extensive executive powers as an agent of the President during the President’s Rule?

[A] Chief Minister
[B] Governor
[C] Chief Justice of the high court
[D] None of the above

Correct Answer: B [Governor]


Q8.Which committee recommended the establishment of the scheme of ‘democratic decentralisation’?

[A] Balwant Rai Mehta Committee
[B] Committee on Rationalisation of Panchayat Statistics
[C] Study Team on Nyaya Panchayats
[D] Study Team on Panchayati Raj Administration

Correct Answer: A [Balwant Rai Mehta Committee]


Q9.What is the term of appointment of a Swedish ombudsman?

[A] 5 years
[B] 2 years
[C] 4 years
[D] 3 years

Correct Answer: A [Balwant Rai Mehta Committee]


Q10.The 102nd Amendment Act of 2018 empowered which of the following to specify the socially and educationally backward classes in relation to a state or union territory?

[A] Parliament
[B] President
[C] Governor
[D] Prime Minister

Correct Answer: B [President]


Q11.Who was the first chairperson of National Green Tribunal?

[A] Dipak Misra
[B] Lokeshwar Singh Panta
[C] Ranjan Gogoi
[D] T. S. Thakur

Correct Answer: B [Lokeshwar Singh Panta]


Q12.What are the financial powers of the Governor amongst the following options?

[A] He sees that the Annual Financial Statement is laid before the state legislature
[B] No demand for a grant can be made except on his recommendation
[C] He can make advances out of the Contingency Fund of the state to meet any unforeseen expenditure.
[D] All of them

Correct Answer: D [All of them]


Q13.Which committee recommended that the three-tier system of panchayati raj should be replaced by the two-tier system?

[A] Dantwala Committee
[B] Hanumantha Rao Committee
[C] Ashok Mehta Committee
[D] Committee on Panchayati Raj Training Centres

Correct Answer: C [Ashok Mehta Committee]


Q14.Which of the following countries have Procurator System of grievance redressal?

[A] Czechoslovakia
[B] France
[C] India
[D] All of the above

Correct Answer: A [Czechoslovakia]


Q15.In which year the first backward classes commission was appointed?

[A] 1951
[B] 1952
[C] 1953
[D] 1954

Correct Answer: C [1953]


Indian Polity & Constitution GK

Indian Polity & Constitution GK Question SET-1
Indian Polity & Constitution GK Question SET-2
Indian Polity & Constitution GK Question SET-3
Indian Polity & Constitution GK Question SET-4
Indian Polity & Constitution GK Question SET-5
Indian Polity & Constitution GK Question SET-6
Indian Polity & Constitution GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Polity & Constitution GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.