Indian Polity & Constitution GK Question SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Indian Polity & Constitution GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Indian Polity & Constitution GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.The rights of forest dwellers are stated in which section of the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006?

[A] Section 3
[B] Section 3(1)
[C] Section 3(2)
[D] Section 3Section 3(3)

Correct Answer: B [Section 3(1)]


Q2.Which Article states that It shall be the duty of the Chief Minister to communicate to the governor of the state all decisions of the council of ministers relating to the administration of the affairs of the state and proposals for legislation?

[A] Article 157
[B] Article 167
[C] Article 177
[D] Article 187

Correct Answer: B [Article 167]


Q3.In which year was the Dantwala Committee Report on Block-Level Planning constituted?

[A] 1975
[B] 1976
[C] 1977
[D] 1978

Correct Answer: C [1977]


Q4.Which of the following statements regarding Lokayukta are correct?

[A] Lokayukta has no accountability to the governor
[B] He cannot ask for relevant files and documents from the state government departments
[C] Recommendations made by the lokayukta are mandatory
[D] None of the above

Correct Answer: D [None of the above]


Q5.What does Hadd mean under the Islamic criminal law?

[A] Blood money
[B] Censuring
[C] limit or barrier
[D] None of the above

Correct Answer: B [Censuring]


Q6.Which of the following updated the National Register of Citizens first?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Bihar
[C] Jammu & Kashmir
[D] Assam

Correct Answer: D [Assam]


Q7.Which Article of the Constitution state that all executive action of the Government of a State shall be expressed to be taken in the name of the Governor?

[A] Article 163
[B] Article 164
[C] Article 165
[D] Article 166

Correct Answer: D [Article 166]


Q8.Which committee was set up to examine the political and administrative structure in the district for the purpose of district planning?

[A] Gadgil Committee
[B] L M Singhvi Committee
[C] Thungon Committee
[D] None of the above

Correct Answer: C [Thungon Committee]


Q9.Which of the following languages conferred with Classical Language status?

  1. Tamil
  2. Sanskrit
  3. Kannada
  4. Malayalam
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 1 & 3
    [C] Only 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q10.According to which section of IPC says if anyone commits any offence by accident or misfortune without malafide or without knowledge in performance of his legal duty in legal manner with proper care and caution is no offence?

[A] Section 79
[B] Section 80
[C] Section 81
[D] Section 82

Correct Answer: B [Section 80]


Q11.What type of GST will be applicable for the Interstate supply of goods?

[A] CGST
[B] IGST
[C] SGST
[D] None of the above

Correct Answer: B[IGST]


Q12.Lord Canning nominated three Indians to his legislative council. Who was not the part of the council?

[A] Raja of Benares
[B] Maharaja of Patiala
[C] Sir Dinkar Rao
[D] All were in the council

Correct Answer: B[IGST]


Q13.Who was the Vice President of the executive council formed during the interim government in 1946?

[A] Dr. Rajendra Prasad
[B] C. Rajagopalachari
[C] KM Munshi
[D] Jawaharlal Nehru

Correct Answer: D [ Jawaharlal Nehru ]


Q14.Which Amendment empowered the state to make special provisions for the advancement of socially and economically backward classes?

[A] 1st Amendment Act, 1951
[B] 6th Amendment Act, 1956
[C] 9th Amendment Act, 1960
[D] 14th Amendment Act, 1962

Correct Answer: A [1st Amendment Act, 1951]


Q15.In which of the following cases the distinction between the sovereign and non-sovereign functions of the Government in India and the immunity of the government in respect of its sovereign functions was established?

[A] S.R. Bommai case
[B] P and O Steam Navigation Company case
[C] Keshvananda Bharti case
[D] Minerva Mills Case

Correct Answer: B [P and O Steam Navigation Company case]


Indian Polity & Constitution GK

Indian Polity & Constitution GK Question SET-1
Indian Polity & Constitution GK Question SET-2
Indian Polity & Constitution GK Question SET-3
Indian Polity & Constitution GK Question SET-4
Indian Polity & Constitution GK Question SET-5
Indian Polity & Constitution GK Question SET-6
Indian Polity & Constitution GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Indian Polity & Constitution GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Indian Polity & Constitution GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.