Karnataka GK Questions SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Karnataka GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Karnataka GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Karnataka GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following laid the foundation of Tuluva Dynasty?

[A] Vira Narasimha Raya
[B] Krishna Deva Raya
[C] Achyuta Deva Raya
[D] Sada Siva Raya

Correct Answer: A [Vira Narasimha Raya]


Q2.Which state hosted the Women’s National Boxing Championships of 2019?

[A] Tamil Nadu
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Telangana

Correct Answer: C [Karnataka]


Q3.Who was Mahanayakacharya in Vijaynagar Empire?

[A] Chief imperial fiscal minister
[B] Head of Administrative unit
[C] Officer intermediary between the villages and the Central administration
[D] Caretaker of revenue records

Correct Answer: C [Officer intermediary between the villages and the Central administration]


Q4.Sharavathi hydroelectric project is located in which of the following districts of Karnataka?

[A] Kodagu
[B] Davangere
[C] Ramanagara
[D] Shimoga

Correct Answer: D [Shimoga]


Q5.Kodasalli Dam is located in which of the following districts of Karnataka?

[A] Uttara Kannada
[B] Udupi
[C] Shimoga
[D] Bellary

Correct Answer: A [Uttara Kannada]


Q6.Which of the following is considered as the father of Carnatic music?

[A] Rajanatha Dindima II
[B] Chatu Vittalanatha
[C] Purandaradasa
[D] None of the above

Correct Answer: C [Purandaradasa]


Q7.Vishweshwar Hegde Kageri was unanimously elected as the Speaker of the Karnataka Legislative Assembly on 31 July 2019. Which number Speaker of the Karnataka Legislative Assembly he is?

[A] 20th Speaker of the Karnataka Legislative Assembly
[B] 21st Speaker of the Karnataka Legislative Assembly
[C] 22nd Speaker of the Karnataka Legislative Assembly
[D] 23rd Speaker of the Karnataka Legislative Assembly

Correct Answer: C [22nd Speaker of the Karnataka Legislative Assembly]


Q8.Who of the following hoysala king was defeated by Malik Kafur?

[A] Ballala III
[B] Narasimha III
[C] Vira Someshwara
[D] Vira Narasimha II

Correct Answer: A [Ballala III]


Q9.Belekeri Port is located in which of the following districts of Karnataka?

[A] Uttara Kannada
[B] Udupi
[C] Dakshin Kannada
[D] None of the above

Correct Answer: A [Uttara Kannada]


Q10.Sri Sheshadri Iyer hydroelectric Plant is built across which of the following rivers?

[A] Varahi
[B] Krishna
[C] Cauvery
[D] Ghatprabha

Correct Answer: C [Cauvery]


Q11.The chief items of exports during the rule of the Vijayanagar empire consisted of which of the following?

1) Cotton
2) Copper
3) Iron
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [Only 1 & 3]


Q12.Karnataka government launched “E-Step” scheme in August 2019 to empower student start-ups. What is the name of the implementation agency?

[A] Karnataka Information and Technology Society
[B] Karnataka Innovation and Development Society
[C] Karnataka Business and Technology Society
[D] Karnataka Innovation and Technology Society

Correct Answer: D [Karnataka Innovation and Technology Society ]


Q13.Who was Sandhivigrahi in Hoysala administration?

[A] Minister responsible for foreign affairs
[B] Chief treasurer
[C] Minister incharge of armies
[D] Chief justice of the Hoysala court

Correct Answer: A [Minister responsible for foreign affairs]


Q14.Which of the following is the State flower of Karnataka?

[A] Marigold
[B] Jasmine
[C] Lotus
[D] Rose

Correct Answer: C [Lotus]


Q15.Kappatagudda Wind Power Plant is located in which of the following districts of Karnataka?

[A] Gadag
[B] Hassan
[C] Haveri
[D] Dharwad

Correct Answer: A [Gadag]


Karnataka GK

Karnataka GK Questions SET-1
Karnataka GK Questions SET-2
Karnataka GK Questions SET-3
Karnataka GK Questions SET-4
Karnataka GK Questions SET-5
Karnataka GK Questions SET-6
Karnataka GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Karnataka GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Karnataka GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.