Karnataka GK Questions SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Karnataka GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Karnataka GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Karnataka GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following was the founder of Bahmani Kingdom?

[A] Hasan Gangu
[B] Muhammad Shah I
[C] Taj-ud-din Firoz Shah
[D] Ahmah Shah Wali

Correct Answer: A [Hasan Gangu]


Q2.Which city of Karnataka hosted the 4th General Assembly of Association of World Election Bodies (A-WEB), 2019 in September 2019?

[A] Mysore
[B] Bengaluru
[C] Udupi
[D] Mangaluru

Correct Answer: B [Bengaluru]


Q3.The Virupaksha temple was built during the reign of:

[A] Harihara I
[B] Vira Vijaya Bukka Raya
[C] Deva Raya II
[D] Virupaksha Raya

Correct Answer: C [Deva Raya ]


Q4.Who was the first president of the Karnataka Samithi?

[A] B. V. Kakkillaya
[B] Kallige Mahabala Bhandari
[C] Umesha Rao
[D] Aluru Venkata Rao

Correct Answer: C [Umesha Rao]


Q5.Who was the first president of Karnataka Sahitya Parishat?

[A] Mokshagundam Vishweshwaraiah
[B] H. V. Nanjundaiah
[C] B M Srikantaiah
[D] Karpura Srinivas Rao

Correct Answer: B [ H. V. Nanjundaiah]


Q6.Who of the following is considered as the Father of Carnatic Music?

[A] Allam Prabhu
[B] Basavanna
[C] Kanakadasa
[D] Purandara Dasa

Correct Answer: D [Purandara Dasa]


Q7.B V Karanta Awards are given to recognize individuals in the field of:

[A] Sculpture
[B] Literature
[C] Theatre
[D] Medicine

Correct Answer: C [Theatre]


Q8.Teachings of which two saints gave impetus to the Bhakti Movement of North India?

[A] Vadiraja Tirtha and Adi Shankara
[B] Madhvacharya and Sripadaraja
[C] Adi Shankara and Sripadaraja
[D] Ramanajucharya and Madhvacharya

Correct Answer: D [Ramanajucharya and Madhvacharya]


Q9.In context of Karnataka, what is Lakshamana Tirtha?

[A] Mountain Peak
[B] River
[C] Lake
[D] Forest

Correct Answer: B [River]


Q10.Which of the following is matched correctly:

1)Kishori Balla – Actor
2)C Chennigappa – Politician
3)Sudhakar Krishna Rao – Vedic Scholar
4) S Settar – Historian
[A] Only 1
[B] Only 2 and 3
[C] Only 3 and 4
[D] All are correct

Correct Answer: D [All are correct]


Q11.The first two lines of the song in Carnatic music are called:

[A] Jatisavaram
[B] Varnam
[C] Kirtanam
[D] Pallavi

Correct Answer: D [Pallavi]


Q12.What is the objective of Mukhyamantri Santwana Harish Yojana of Karnataka Government?

[A] Formation of Self Help Group in rural areas
[B] Free treatment to accident victims
[C] To promote education among elderly
[D] None of the above

Correct Answer: B [Free treatment to accident victims]


Q13.Which Diwan of Mysore founded the Co-operative Department in 1906?

[A] Diwan V.P. Madhava Rao
[B] Diwan P.N. Krishnamurthy
[C] Diwan T. Ananda Rao
[D] Diwan M. Visveswarayya

Correct Answer: B [Diwan P.N. Krishnamurthy]


Q14.St. Mary’s Islands is located in which district of Karnataka?

[A] Belgaum
[B] Banglore Urban
[C] Udupi
[D] Bangalore Rural

Correct Answer: C [Udupi]


Q15.Name the founder of Bengaluru?

[A] Kodandera M. Cariappa
[B] Nadaprabhu Kempegowda
[C] Shakuntala Devi
[D] N.R. Narayan Murthy

Correct Answer: B [Nadaprabhu Kempegowda]


Karnataka GK

Karnataka GK Questions SET-1
Karnataka GK Questions SET-2
Karnataka GK Questions SET-3
Karnataka GK Questions SET-4
Karnataka GK Questions SET-5
Karnataka GK Questions SET-6
Karnataka GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Karnataka GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Karnataka GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.