Karnataka GK Questions SET-5

Here you will find GK MCQ Questions for Karnataka GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Karnataka GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Karnataka GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following places in Karnataka is known as Kundanagari?

[A] Ballari
[B] Kalaburagi
[C] Vijayapura
[D] Belagavi

Correct Answer: D [Belagavi]


Q2.What is the percentage of child (0-6 years) population of Karnataka as per census 2011?

[A] 10.72%
[B] 11.72%
[C] 12.72%
[D] 13.72%

Correct Answer: B [11.72%]


Q3.At Nagpur, Karnataka secured a separate provincial Congress Committee in 1921. Who was made the first K.P.C.C. president?

[A] V. S. Krishna Iyer
[B] Hosur Narasimhaiah
[C] Gangadharrao Deshpande
[D] Gudleppa Hallikeri

Correct Answer: C [Gangadharrao Deshpande]


Q4.Krauncha Giri is located in which district of Karnataka?

[A] Chikballapur
[B] Dakshina Kannada
[C] Uttara Kannada
[D] Bellary

Correct Answer: D [Bellary]


Q5.Scientists of which institute has developed a prototype ventilator under Praan project to help patients with lung damage due to Covid-19?

[A] IIT Delhi
[B] IIT Banglore
[C] IISc Banglore
[D] IIT Roorkee

Correct Answer: C [IISc Banglore]


Q6.Tula Sankramana is celebrated in which of the following districts of Karnataka?

[A] Kodagu
[B] Mysuru
[C] Udupi
[D] Hassan

Correct Answer: A [Kodagu]


Q7.The great poet Kalidasa visited the court of which powerful King of Kadamba dynasty?

[A] Santivarma
[B] Krishnavarma-1
[C] Kakusthavarma
[D] Ravivarma

Correct Answer: C [Kakusthavarma]


Q8.Which type of soil has the highest coverage percentage in the state?

[A] Shallow black soils
[B] Deep black soils
[C] Red loamy soils
[D] Red sandy soils

Correct Answer: D [Red sandy soils]


Q9.Shivganga Falls is located in which district of Karnataka?

[A] Udupi
[B] Uttara Kannada
[C] Tumakuru
[D] Shimoga

Correct Answer: B [Uttara Kannada]


Q10.According to the report, ‘Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2020; the New Normal for the Global Startup Economy and the Impact of COVID-19’ released by Startup Genome. Which Indian city become the only city in the country to be included in top 30?

[A] Chennai
[B] Mumbai
[C] Delhi
[D] Bengaluru

Correct Answer: D [Bengaluru]


Q11.In which of the following months Chalukya Dance Festival is conducted?

[A] January
[B] March
[C] August
[D] October

Correct Answer: A [January]


Q12.Which region was the capital of the Alupas of Tulunad?

[A] Karkala, Kundapura, Yedthady
[B] Barakur, Udyavara, Mangalore
[C] Brahmagiri, Kavadi, Shiriyur
[D] Baindur, Udyavara, Mangalore

Correct Answer: B [Barakur, Udyavara, Mangalore]


Q13.Which ruler of Mysore made arrangements to manufacture broad cloth, paper, watches and cutlery by using new techniques?

[A] Ghulam Muhammad Sultan Sahib
[B] Kittur Chennamma
[C] Tipu Sultan
[D] Madakari Nayaka

Correct Answer: C [Tipu Sultan]


Q14.Pampa Sarovar is located in which district of Karnataka?

[A] Haveri
[B] Kodagu
[C] Mandya
[D] Koppal

Correct Answer: D [Koppal]


Q15.Which State has launched “Weavers Samman Yojana”?

[A] Tamil Nadu
[B] Telangana
[C] Maharashtra
[D] Karnataka

Correct Answer: D [Karnataka]


Karnataka GK

Karnataka GK Questions SET-1
Karnataka GK Questions SET-2
Karnataka GK Questions SET-3
Karnataka GK Questions SET-4
Karnataka GK Questions SET-5
Karnataka GK Questions SET-6
Karnataka GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Karnataka GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Karnataka GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.