Madhya Pradesh GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Madhya Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Madhya Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Madhya Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Hindola palace’ also called ‘Swinging palace’ is located in which district of Madhya Pradesh?

[A] Dhar
[B] Chhatarpur
[C] Alirajpur
[D] Jhabua

Correct Answer: A [Dhar ]


Q2.Which among the following is the State animal of Madhya Pradesh?

[A] Gaur
[B] Blackbuck
[C] Barasingha
[D] Chinkara

Correct Answer: C [Barasingha ]


Q3.How many National Parks are there in Madhya Pradesh?

[A] 9
[B] 10
[C] 11
[D] 12

Correct Answer: A [9]


Q4.What was the term for the First Finance Commision of Madhya Pradesh?

[A] 1996-2001
[B] 1997-2002
[C] 1998-2003
[D] 1999-2004

Correct Answer: A [1996-2001 ]


Q5.Famous ‘Sabalgarh’ fort is situated in which district of Madhya Pradesh?

[A] Bhind
[B] Morena
[C] Shivpuri
[D] Tikamgarh

Correct Answer: B [Morena]


Q6.Which of the following rivers do not originate in Madhya Pradesh?

[A] Chambal
[B] Banas
[C] Wainganga
[D] Shipra

Correct Answer: B [Banas]


Q7.Which of the following is the state dance of Madhya Pradesh?

[A] Maanch
[B] Phulpati
[C] Jawara
[D] Matki

Correct Answer: A [Maanch]


Q8.Which among the following is not a declared major coalfield region of Madhya Pradesh?

[A] Sohagpur
[B] Johilla
[C] Korar
[D] pandharpur

Correct Answer: D [pandharpur ]


Q9.‘Sandhya Agarwal’ a famous sports Personality from Madhya Pradesh is associated with which Sport?

[A] Cricket
[B] Hockey
[C] Badminton
[D] Table tennis

Correct Answer: A [Cricket ]


Q10.Which ‘hydel power project’ built by MP state government has maximum power generation capacity in Madhya Pradesh?

[A] Indira sagar
[B] Bansagar
[C] Jawahar Sagar
[D] Gandhi sagar

Correct Answer: B [Bansagar ]


Q11.‘Kumar Gandharva award’ of Madhya Pradesh is associated with?

[A] Music
[B] Dance
[C] Drama
[D] Literature

Correct Answer: A [Music]


Q12.Which type of Soil has largest area concentrated under it in Madhya Pradesh?

[A] Black soil
[B] Red-Yellow soil
[C] Laterite soil
[D] Alluvial soil

Correct Answer: A [Black soil ]


Q13.Which among the following awards of Madhya Pradesh consists of highest award money?

[A] Kabir samman
[B] Tansen samman
[C] Mahatma Gandhi award
[D] Lata Mangeshkar award

Correct Answer: C [Mahatma Gandhi award ]


Q14.Which river is known as ‘Life Line of Madhya Pradesh’?

[A] Chambal
[B] Betwa
[C] Tapti
[D] Narmada

Correct Answer: D [Narmada]


Q15.‘Tropic of cancer’ does not pass through which of the following cities of Madhya Pradesh?

[A] Mandsaur
[B] Ujjain
[C] Ratlam
[D] Vidisha

Correct Answer: A [Mandsaur ]


Madhya Pradesh GK

Madhya Pradesh GK Questions SET-1
Madhya Pradesh GK Questions SET-2
Madhya Pradesh GK Questions SET-3
Madhya Pradesh GK Questions SET-4
Madhya Pradesh GK Questions SET-5
Madhya Pradesh GK Questions SET-6
Madhya Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Madhya Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Madhya Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.