Madhya Pradesh GK Questions SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for Madhya Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Madhya Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Madhya Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.The Raneh waterfall is located on which river in Madhya Pradesh?

[A] Kali Sindh
[B] Narmada
[C] Ken
[D] Tapti

Correct Answer: C [Ken]


Q2.Consider the following pairs:

1.Kanheri Caves – Maharashtra
2.Pandav Caves – Madhya Pradesh
3.Budher Caves – Uttarakhand
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q3.Which university has become the first state university of Madhya Pradesh to be accorded A+ Grade from National Assessment and Accreditation Council (NAAC)?

[A] Jiwaji University
[B] Maharaja Chhatrasal Bundelkhand University
[C] Devi Ahilya University
[D] Barkatullah University

Correct Answer: C [Devi Ahilya University]


Q4.Which among the following matches of the areas and their corresponding shifting cultivation are correct?

  1. Western Ghat– Kumari
  2. South-east Rajasthan– Walter
  3. North-east India– Dahiya
  4. Madhya Pradesh and Chattisgarh- JhumChoose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: A [1 & 2]


Q5.Which among the following matches of Solar power stations and their corresponding states are correct?

  1. Welspun Solar MP project- Madhya Pradesh
  2. Pavagada Solar Park- Karnataka
  3. Bhadla Solar Park- Rajasthan
  4. Kamuthi Solar Power Project- Tamil Nadu
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q6.The Madhya Pradesh government has recently inaugurated the 250MW NTPC Solar Power Plant in which district?

[A] Panna
[B] Mandsaur
[C] Indore
[D] Jabalpur

Correct Answer: B [Mandsaur]


Q7.Some of the proposed/under construction dams were frequently making headlines due to interstate involvement. Consider the following matches in this context:

1.Mandal dam- Jharkhand and Bihar
2.Shahpur Kandi Dam- Jammu & Kashmir and Punjab
3.Jamrani dam project- Uttar Pradesh and Madhya Pradesh
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1, 2 & 3
[D] None

Correct Answer: A [1 & 2 Only]


Q8.Madhya Pradesh’s Happiness department is to set up a ‘Time Bank’. Consider the following statements about this concept:

1.People can earn money for time spent teaching a skill or rendering a service through this bank.
2.India is the first country to use this concept.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: C [Neither 1 nor 2 is correct]


Q9.Arrange the following states in descending order of their total area under forest cover

  1. Jharkhand
  2. Madhya Pradesh
  3. Arunachal Pradesh
  4. Chhattisgarh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1, 2, 3, 4
    [B] 2, 3, 4, 1
    [C] 2, 4, 3, 1
    [D] 2, 4, 1, 3

Correct Answer: B [2, 3, 4, 1]


Q10.Which among the following matches of tribes and their area of occurrence are correct?

  1. Adivasis- Madhya Pradesh
  2. Moplahs- Kerala
  3. Todas- Nilgiri Hills
  4. Angamis- Manipur
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q11.Which among the following states have Tribal Advisory Councils?

1.Mizoram
2.Odisha
3.Rajasthan
4.Madhya Pradesh
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1, 2 & 3
[B] Only 2, 3 & 4
[C] Only 2 & 3
[D] Only 3

Correct Answer: B [Only 2, 3 & 4]


Q12.According to the recently released SRS Bulletin, which of the following statements is/are correct?

1.The Infant Mortality Rate (IMR) in India has declined in 2016 compared to that in 2015
2.The highest IMR in 2016 was reported in Odisha
3.The highest increase in IMR in 2016 in comparison to 2015 was reported in Madhya Pradesh
Select the correct option from codes given below:

[A] 1 Only
[B] 1 & 2 Only
[C] 1, 2 & 3 Only
[D] None

Correct Answer: A [1 Only]


Q13.With reference to the water level in the Narmada River crossing the danger mark due to release from the Sardar Sarovar Dam, consider the following statements:

1.Madhya Pradesh gets the largest share of water from the river.
2.The dam is on the Gujarat-Maharashtra border.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: A [Only 1 is correct]


Q14.Arrange the following states of India as per the descending order of their total forest cover as per ISFR 2019

  1. Arunachal Pradesh
  2. Chhattisgarh
  3. Madhya Pradesh
  4. Odisha
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 2, 3, 1, 4
    [B] 1, 4, 3, 2
    [C] 3, 2, 1, 4
    [D] 3, 1, 2, 4

Correct Answer: D [3, 1, 2, 4]


Q15.Which among the following is a cement cluster in India?

  1. Satna (Madhya Pradesh),
  2. Chandrapur (North Andhra Pradesh and Maharashtra),
  3. Gulbarga (North Karnataka and East AP),
  4. Chanderia (South Rajasthan + Jawad & Neemuch in MP),
  5. Bilaspur (Chattisgarh),
    Choose the correct option from the choices given below:
    [A] 1,2 and 5 only
    [B] 2,3 and 4 only
    [C] 1,2,3 and 5 only
    [D] 1,2,3,4 and 5

Correct Answer: D [1,2,3,4 and 5]


Madhya Pradesh GK

Madhya Pradesh GK Questions SET-1
Madhya Pradesh GK Questions SET-2
Madhya Pradesh GK Questions SET-3
Madhya Pradesh GK Questions SET-4
Madhya Pradesh GK Questions SET-5
Madhya Pradesh GK Questions SET-6
Madhya Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Madhya Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Madhya Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.