Madhya Pradesh GK Questions SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for Madhya Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Madhya Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Madhya Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.As per mandate of the Indian Constitution, you will find a minister in charge of the tribal welfare in council of ministers of which of the following states?

1.Rajasthan
2.Bihar
3.Madhya Pradesh
4.Odisha
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1, 2 & 3
[B] Only 2, 3 & 4
[C] Only 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [Only 3 & 4]


Q2.The elephants at which national park in Madhya Pradesh has enjoyed week-long picnic?

[A] Bandhavgarh National Park
[B] Madhav National Park
[C] Panna National Park
[D] Kanha Tiger Reserve

Correct Answer: D [Kanha Tiger Reserve]


Q3.The National Green Tribunal pulled up stone crushing units in the Great Indian Bustard Sanctuary in October. In this context, consider the following statements:

1.The sanctuary is located in Madhya Pradesh.
2.The forest department undertook clearing of trees in this sanctuary.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q4.Malaj Khand of Madhya Pradesh is associated with which of the following mineral production?

[A] Copper
[B] Lignite
[C] Bauxite
[D] Iron ore

Correct Answer: A [Copper]


Q5.Which among the following pairs of names of shifting cultivation and the areas is/are correctly matched?

1.Podu – Kerela
2.Bewar – Orissa
3.Jhoom – Madhya Pradesh
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] None of the above

Correct Answer: D [None of the above ]


Q6.The Malwa Plateau spreads in which of the following states of India?

1.Madhya Pradesh
2.Gujarat
3.Rajasthan
4.Maharashtra
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 3
[C] 1, 2, 3 & 4
[D] Only 1, 2 & 4

Correct Answer: B [Only 1, 2 & 3]


Q7.India has signed $150 million loan pact with which international organisation to establish its first-ever Global Skills Park (GSP) in Madhya Pradesh?

[A] ADB
[B] AIIB
[C] World Bank
[D] IMF

Correct Answer: A [ADB]


Q8.Madhya Pradesh is set to invoke the National Security Act against milk adulterators in the state. Consider the following statements about the act:

1.NSA allows preventive detention for a period of 6 months both by the centre and state governments
2.Enacted in 1980, this is the first preventive detention law in India.
3.NCRB records show that 14 lakh people are held under preventive laws.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] None of the above
[C] All of the above
[D] 1 and 3

Correct Answer: B [None of the above]


Q9.Which among the following matches of states and related Copper mining centers are correct?

  1. Madhya Pradesh- Malanjkhand
  2. Rajasthan- Jhunjhunu
  3. Jharkhand- Ghatsila
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 3
    [C] 2 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q10.Which of the following statements are correct regarding Achanakamar- Amarkantak Biosphere Reserve?

  1. It extends across the states of Madhya Pradesh and Chhattisgarh.
  2. It is a part of UNESCO Man And Biosphere Programme.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q11.Which among the following states have Tribal Advisory Councils?

1.Mizoram
2.Odisha
3.Rajasthan
4.Madhya Pradesh
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1, 2 & 3
[B] Only 2, 3 & 4
[C] Only 2 & 3
[D] Only 3

Correct Answer: B [Only 2, 3 & 4]


Q12.Which among the following is the State animal of Madhya Pradesh?

[A] Gaur
[B] Blackbuck
[C] Barasingha
[D] Chinkara

Correct Answer: C [Barasingha ]


Q13.Who among the following have not sworn in as chief ministers of Madhya Pradesh more than once?

[A] Bhagwantrao Mandloi
[B] Shyama Charan Shukla
[C] Motilal Vora
[D] Uma Bharti

Correct Answer: D [Uma Bharti ]


Q14.First one day international double century was scored by ‘Sachin Tendulkar’ on which ground of Madhya Pradesh?

[A] Captain Roop Singh Stadium
[B] Nehru Stadium
[C] Holkar Cricket Stadium
[D] Gwalior International Cricket Stadium

Correct Answer: A [Captain Roop Singh Stadium ]


Q15.Arrange the following states in descending order of their total area under forest cover

  1. Jharkhand
  2. Madhya Pradesh
  3. Arunachal Pradesh
  4. Chhattisgarh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1, 2, 3, 4
    [B] 2, 3, 4, 1
    [C] 2, 4, 3, 1
    [D] 2, 4, 1, 3

Correct Answer: B [2, 3, 4, 1]


Madhya Pradesh GK

Madhya Pradesh GK Questions SET-1
Madhya Pradesh GK Questions SET-2
Madhya Pradesh GK Questions SET-3
Madhya Pradesh GK Questions SET-4
Madhya Pradesh GK Questions SET-5
Madhya Pradesh GK Questions SET-6
Madhya Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Madhya Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Madhya Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.