Manipur GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Manipur GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Manipur GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Manipur GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.The “Chai Taret Khuntakpa” is a period ranging from 1817-1826 , which the Manipuris remember it as 7 years of devastation. In this context consider the following statements:

1.During this period, the rule of Assam and Manipur had gone into hands of the Burmese
2.The “Chai Taret Khuntakpa” ended with the Treaty of Yandabu
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Correct Answer: C [Both 1 & 2 are correct]


Q2.With reference to the special provisions made under article 371, consider the following matches:

1.Article 371A – Nagaland
2.Article 371B – Assam
3.Article 371C – Manipur
4.Article 371D – Mizoram
Which of the above matches is / are correct?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 3
[C] Only 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [Only 1, 2 & 3]


Q3.Which of the following types of Indian dances involve themes related to Lord Krishna?

1.Manipuri Dance
2.Odissi Dance
3.Sattariya Dance
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q4.Consider the following pairs:

State : Dance

  1. Manipur : Pung cholam
  2. Assam : Ghumura
  3. Karnataka : Dholu Kunitha
    Which of the above is/are correctly matched?
    [A] 1 Only
    [B] 1 & 3 Only
    [C] 1 & 2 Only
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [1 & 3 Only]


Q5.In context with the Meghalaya government deciding to exclude unrepresented tribes from the VI schedule, consider the following statements:

1.These tribes are not indigenous to Meghalaya.
2.The VI schedule covers Assam, Meghalaya, Manipur and Tripura.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: C [Neither 1 nor 2 is correct]


Q6.Consider the following states:

1.Tripura

  1. Mizoram
    3.Meghalaya
    4.Manipur
    The correct order of increasing area of the above states is shown by which among the following?

[A] 1, 2, 3,4
[B] 1, 4, 2, 3
[C] 1, 3, 4, 2
[D] 1, 2, 4, 3

Correct Answer: D [1, 2, 4, 3]


Q7.Consider the following states:

1.Manipur
2.Himachal Pradesh
3.Tripura
Which of the above was/were once Union Territory/Union Territories in India?

[A] 1 Only
[B] 1 & 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q8.Consider the following statements:

1.Both Ras and Sankirtana are popular forms of Manipuri Dance
2.Both Paduvalapaya and Mudalapaya are forms of Yakshagana
Which of the above is / are correct statements?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q9.Consider the following pairs:

State Dance

  1. Manipur : Pung cholam
  2. Assam : Ghumura
  3. Meghalaya : Shad Suk Mynsiem
  4. Sikkim : Chu fat
  5. Karnataka : Dholu Kunitha
    Which of the above is/are correctly matched?
    [A] 1,2 and 3 Only
    [B] 1,3,4 and 5 Only
    [C] 3,4 and 5 Only
    [D] 1,2,3,4 and 5

Correct Answer: B [1,3,4 and 5 Only]


Q10.The recent Annual Report 2018-19 from the home ministry highlighted the violence in the north-eastern states. In this context, consider the following statements:

1.Assam was reported as the most violent state.
2.Meitei insurgency is related to the state of Manipur.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q11.Consider the following:

1.Patkai hills
2.Manipur hills
3.Mizo hills
4.Naga hills
Which among the above make the Purvanchal Range?

[A] 1 & 2
[B] 1, 2, & 3
[C] 1, 2 3, & 4
[D] 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 2 3, & 4]


Q12.Consider the following pairs:

1.Article 371A – Special provision with respect to the State of Nagaland
2.Article 371B – Special provision with respect to the State of Assam
3.Article 371C – Special provision with respect to the State of Manipur
Which of the above is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q13.Consider the following pairs of dance forms with their associated states:

1.Manipur – Pung cholam
2.Assam – Ghumura
3.Meghalaya – Shad Suk Mynsiem
4.Sikkim – Chu fat
5.Karnataka – Dholu Kunitha
Which of the above is/are correctly matched?

[A] 1, 2 and 3 Only
[B] 1, 3, 4 and 5 Only
[C] 3, 4 and 5 Only
[D] 1, 2, 3, 4 and 5

Correct Answer: B [1, 3, 4 and 5 Only]


Q14.The Patkai range hills passes through which of the following states?

1.Nagaland
2.Manipur
3.Mizoram
4.Meghalaya
5.Tripura
Chose the correct answer from the codes given below:
[A] 1, 2 & 3
[B] 1, 2, 3 & 4
[C] 1, 2, 3 & 5
[D] 1, 2, 3, 4 & 5

Correct Answer: B [1, 2, 3 & 4]


Q15.In context with the recent ban on Hynniewtrep National Liberation Council, consider the following statements:

1.It was banned by the Manipur government.
2.It is a secessionist group in the north-east.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Manipur GK

Manipur GK Questions SET-1
Manipur GK Questions SET-2
Manipur GK Questions SET-3
Manipur GK Questions SET-4
Manipur GK Questions SET-5

We hope the given GK MCQ Questions for Manipur GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Manipur GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.