Manipur GK Questions SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Manipur GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Manipur GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Manipur GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Who has been sworn-in as the acting governor of Manipur?

[A] Devendra Kumar Joshi
[B] E.S Lakshmi Narasimhan
[C] BD Mishra
[D] Jagdish Mukhi

Correct Answer: D [Jagdish Mukhi]


Q2.Consider the following statements:

1.Tso Lhamo is the highest lake of India located in Arunachal Pradesh.
2.Loktak lake, which is famous for Phumdis, is located in Manipur.
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: B [2 Only]


Q3. Consider the following dance forms:

1.Sattriya
2.Odissi
3.Manipuri
Which of the above is/are classical dance form(s) of India?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q4.Match the columns:

List 1 List 2
(Lakes) (States)
A. Wular 1. Rajasthan
B. Chilka 2. Orissa
C. Loktak 3. Manipur
D. Nakki 4. Jammu and Kashmir
5. Madhya Pradesh
A B C D
[A] 5 2 3 4
[B] 3 5 2 1
[C] 4 2 3 1
[D] 4 3 5 2

Correct Answer: C [4 2 3 1]


Q5.When is the Statehood day of the three North-eastern states- Manipur, Meghalaya and Tripura, recently celebrated?

[A] January 19
[B] January 20
[C] January 21
[D] January 22

Correct Answer: C [January 21]


Q6.Who has been sworn-in as new Chief Justice of Manipur High Court?

[A] Mohammad Yaqoob Mir
[B] Ramalingam Sudhakar
[C] M B Lokur
[D] Alok Aradhe

Correct Answer: B [Ramalingam Sudhakar]


Q7.Which of the following is/are recognised as the intangible cultural heritage of India by UNESCO?

  1. Chanting of Vedic Mantra
  2. Bharatnatyam of Tamil Nadu
  3. Buddhist chanting in Ladhakh
  4. Sankirtana of Manipur
  5. Chhau dance of Orissa
    Select the correct option from codes given below:
    [A] 1 and 4 Only
    [B] 1, 2 and 3 Only
    [C] 1, 3, 4 and 5 Only
    [D] 1, 2, 3, 4 and 5

Correct Answer: C [1, 3, 4 and 5 Only]


Q8. Consider the following pairs of festivals with states where they are celebrated:

Lai Haraoba – Manipur
Karam Festival – Jharkhand
Lokrang Samaroh – Madhya Pradesh
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q9.Some people in Manipur live in houses built on floating islands of weeds and decaying vegetation held together by suspended silt. Which of the following is te name given to these islands?

[A] Tipis
[B] Barkhans
[C] Phoomdis
[D] Izba

Correct Answer: C [Phoomdis]


Q10.Which of the following languages were included through 71st Amendment Act, 1992?

  1. Konkani
  2. Manipuri
  3. Nepali
  4. Sindhi
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 4
    [C] Only 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [Only 1, 2 & 3]


Q11.English is the official language of __:

  1. Nagaland
  2. Arunachal Pradesh
  3. Mizoram
  4. Manipur
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1, 2 & 3
    [B] Only 2, 3 & 4
    [C] Only 1 & 2
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: A [Only 1, 2 & 3]


Q12.Consider the following festivals with states in which they are celebrated:

1.Yaoshang – Manipur
2.Hornbill – Nagaland
3.Saga Dawa – Sikkim
Which of the above is/are correctly matched?

[A] 3 Only
[B] 1 & 2 Only
[C] 1, 2 & 3
[D] None

Correct Answer: C [1, 2 & 3]


Q13. Consider the following differences between Tandava and Lasya dance:

1.While Lasya is associated with sweet and graceful dance of goddess Parvati, Tandava represents fearful energy of Shiva
2.Both Manipuri and Bharatanatyam, incorporates the Tandava and Lasya movements
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q14.Which city organized the 2019 edition of Manipur Sangai Festival?

[A] Chandel
[B] Kamjong
[C] Imphal
[D] Bishnupur

Correct Answer: C [Imphal]


Q15.Which among the following about the treaty of Yandaboo is/ are correct?

  1. It was signed in the year 1826
  2. The king of Burma ceded Arakan and Tenasserim to the British
  3. Burma lost its control over Assam, Kachar, Jayantiya, Manipur
  4. Burma agreed to give Rs. 1 lakh as a war indemnity to the British
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 only
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Manipur GK

Manipur GK Questions SET-1
Manipur GK Questions SET-2
Manipur GK Questions SET-3
Manipur GK Questions SET-4
Manipur GK Questions SET-5

We hope the given GK MCQ Questions for Manipur GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Manipur GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.