Manipur GK Questions SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Manipur GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Manipur GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Manipur GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Before becoming the Full Fledged states, which among the following was / were among the Union Territories?

  1. Himachal Pradesh
  2. Manipur
  3. Tripura
  4. Sikkim
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1, 2, 3 & 4
    [B] 1, 2, 3
    [C] 1, 2
    [D] 1, 3

Correct Answer: B [1, 2, 3]


Q2.Consider the following martial arts with their associated states:

1.Silambam – Tamil Nadu
2.Karra Samu – Andhra Pradesh
3.Sarit Sarak – Manipur
Which of the above is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q3.In which among the following states of India, the forest cover comprises over 75 percent of the State’s area?

  1. Nagaland
  2. Arunanchal Pradesh
  3. Tripura
  4. Manipur
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 1, 2 & 3
    [C] Only 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q4.With reference to the increasing shortage and price of the black rice in Manipur, consider the following statements:

1.This rice variety is indigenous to Manipur.
2.Anthocyanins are responsible for the rice’s coloration.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q5.By which article the President is authorized to provide for the creation of a committee of the Manipur Legislative Assembly consisting of the
members elected from the Hill Areas of the state?

[A] Article 371 A
[B] Article 371 B
[C] Article 371 C
[D] Article 371 D

Correct Answer: C [Article 371 C]


Q6.The tribal areas in which of the following states have been constituted as autonomous districts?

  1. Assam
  2. Meghalaya
  3. Tripura
  4. Manipur
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [Only 1, 2 & 3]


Q7.Arrange the following states in the descending order of literacy as per the census 2011

  1. Tamil Nadu
  2. Himachal Pradesh
  3. Kerala
  4. Manipur
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1, 2, 3, 4
    [B] 3, 2, 1, 4
    [C] 3, 1, 2, 4
    [D] 1, 4, 2, 3

Correct Answer: B [3, 2, 1, 4]


Q8.An Indian citizen needs Inner Line Permit to visit parts of which of the below states?

1.Arunachal Pradesh
2.Mizoram
3.Tripura
4.Manipur
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 2 only
[B] 1, 2 and 4 only
[C] 2, 3 and 4 only
[D] 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: B [1, 2 and 4 only]


Q9.Thangjam Dhabali Singh of Manipur has been conferred the ‘Order of Rising Sun’. Which country constituted the award?

[A] United Kingdom
[B] Japan
[C] Saudi Arabia
[D] Germany

Correct Answer: B [Japan]


Q10.Which among the following matches of tribes and their area of occurrence are correct?

  1. Adivasis- Madhya Pradesh
  2. Moplahs- Kerala
  3. Todas- Nilgiri Hills
  4. Angamis- Manipur
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q11.What is the name of Former Governor of Jharkhand, Manipur and Mizoram, who recently passed away?

[A] Chandrakanta Goyal
[B] Ved Marwah
[C] Basu Chatterjee
[D] Anil Suri

Correct Answer: B [Ved Marwah]


Q12.Arrange the following states as per the descending order of the increase of urban growth percentage from 1960 to 2011

  1. Kerala
  2. Nagaland
  3. Manipur
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 2, 3, 1
    [B] 2, 1, 3
    [C] 3, 1, 2
    [D] 3, 2, 1

Correct Answer: D [3, 2, 1]


Q13.Which among the following states of India shared its boundary with Myanmar?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Nagaland
  3. Manipur
  4. Tripura
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 3]


Q14.Which of the following statements are correct about sub tropical pine forests?

  1. They are found in the steep dry slopes of the Shivalik Hills, Western and Central Himalayas, Khasi, Naga, and
    Manipur Hills.
  2. Chir, oak, rhododendron, and pine as well as sal, amla, and laburnum are the predominant trees found in the lower regions.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q15.The State of Manipur and the State of Nagaland is separated by which of the following hill range?

[A] Arakan hills
[B] Manipur hills
[C] Patkai hills
[D] Barail hills

Correct Answer: D [Barail hills]


Manipur GK

Manipur GK Questions SET-1
Manipur GK Questions SET-2
Manipur GK Questions SET-3
Manipur GK Questions SET-4
Manipur GK Questions SET-5

We hope the given GK MCQ Questions for Manipur GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Manipur GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.