Masonry Design Civil Engineering MCQ – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Where a structural component or a system is providing lateral support to five or more walls or columns, the lateral load to be resisted may be taken as __ of the total vertical load on the most heavily loaded wall or column in the group

(A) 4 %
(B) 5 %
(C) 6 %
(D) 7 %

Answer: (D) 7 %


Q2. If the eccentricity ratio is more than 1/24, then increase in the permissible stress in the design of wall subjected to eccentric loading as per code is

(A) 10 %
(B) 25 %
(C) 33⅓ %
(D) 50 %

Answer: (B) 25 %


Q3. A 200 mm thick brick masonry wall made of modular bricks carries an axial load of 30 kN/m from wall above and an eccentric load of 20 kN/m from RCC floor acting at a distance of 47.5 mm from the centre line of the wall. The resultant eccentricity ratio is

(A) 0.090
(B) 0.095
(C) 0.100
(D) 0.105

Answer: (C) 0.100


Q4. Consider the following statements regarding bands to be provided for strengthening masonry work in masonry buildings constructed in zone III, IV and V.
(i) Lintel band is provided at lintel level on partition walls,
(ii) Gable band is provided at top of gable masonry below the purlins,
(iii) The bands shall be to full width of the wall and not less than 7.5 cm in depth,
(iv) The bands shall be made of reinforced concrete only.
Of these statements, the correct statements are

(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iv)
(D) (ii) and (iii)

Answer: (D) (ii) and (iii)


Q5. For masonry work with solid bricks, consistency of mortar should be

(A) 5 to 8 cm
(B) 9 to 13 cm
(C) 14 to 18 cm
(D) 19 to 23 cm

Answer: (B) 9 to 13 cm


Q6. The thickness of each leaf of a cavity wall shall not be less than

(A) 5 cm
(B) 7.5 cm
(C) 10 cm
(D) 15 cm

Answer: (B) 7.5 cm


Q7. The basic stress in masonry units having height to width ratio of 1.5 may be increased by a factor of

(A) 1.2
(B) 1.4
(C) 1.6
(D) 2.0

Answer: (C) 1.6


Q8. Consider the following statements regarding provision of chases in masonry,
(i) No chase should be permitted in a half brick load-bearing wall,
(ii) Vertical chases should not be closer than 2 m in any stretch of a wall,
(iii) Chases should be provided near to bearings of beams and lintels.
Of these statements

(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer: (A) (i) and (ii) are correct


Q9. Minimum compressive strength in N/mm² for H1 type mortar used for masonry is

(A) 3
(B) 5
(C) 7.5
(D) 10

Answer: (D) 10


Q10. The timber floor not spanning on the masonry wall but properly anchored to the wall gives

(A) Lateral restraint but not rotational restraint
(B) Rotational restraint but not lateral restraint
(C) Both lateral and rotational restraints
(D) Neither lateral nor rotational restraint

Answer: (A) Lateral restraint but not rotational restraint


Q11. For masonry built in 1 : 1 : 6 cement-lime-sand mix mortar or equivalent, the horizontal shear stress permissible on the area of a mortar bed joint is

(A) 0.15 MPa
(B) 0.125 MPa
(C) 0.1 MPa
(D) 0.075 MPa

Answer: (A) 0.15 MPa


Q12. Direct load carrying capacity of a brick masonry wall standing freely as against when it supports RC slab will be

(A) More
(B) Less
(C) The same in both the cases
(D) 100 %

Answer: (B) Less


Q13. A free standing brick wall 20 cm thick is subjected to a wind pressure of 75 kg/m². The maximum height of wall from stability consideration is

(A) 0.64 m
(B) 0.96 m
(C) 1.28 m
(D) 1.5 m

Answer: (A) 0.64 m


Q14. Maximum slenderness ratio of load bearing walls for a dwelling having more than 2 storeys
(i) Shall not exceed 12 if lime mortar is used
(ii) Shall not exceed 18 if cement lime mortar 1 : 2 : 9 is used
(iii) Shall not exceed 24 if cement mortar 1 : 6 is used
Of these statements

(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i) and (ii) and (iii) are correct

Answer: (A) (i) and (ii) are correct


Q15. Assertion A : For eccentricity ratio exceeding 1/6, effective thickness of masonry will get reduced.
Reason R : For eccentricity ratio exceeding 1/6, there will be tension on one side of the member. Select your answer according to the codes give below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true and R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.