MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The minimum super-elevation in rolling terrain in plains, is limited to

(A) 4 %
(B) 5 %
(C) 6 %
(D) 7 %

Answer: (D) 7 %


Q2. Maximum number of passenger cars that can pass a given point on a road during one hour under the most ideal road way and traffic conditions, is known as

(A) Traffic density
(B) Basic capacity of traffic lane
(C) Possible capacity of traffic lane
(D) All the above

Answer: (B) Basic capacity of traffic lane


Q3. Reduction of load capacity in a ruling gradient of

(A) 1 in 10, is 10%
(B) 1 in 15, is 15%
(C) 1 in 20, is 10%
(D) 1 in 25, is 25%

Answer: (C) 1 in 20, is 10%

Q4. In ideal pavement is constructed with

(A) Bricks
(B) Hard soil
(C) Portland cement concrete
(D) Tar

Answer: (C) Portland cement concrete


Q5. Reference pillars fixed on the centre line of a proposed road, provide the following information:

(A) Reduced distance (R.D.)
(B) Horizontal distance of road from the centre line
(C) Reduced level at the top of pillar
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q6. The width of road pavements, depends upon

(A) Width of traffic lane
(B) Number of traffic
(C) Width of median strip
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Pick up the incorrect statement from the following. If water cement ratio is

(A) Increased, strength of concrete increases
(B) Decreased, strength of concrete increases
(C) Increased, strength of concrete is not affected
(D) None of these

Answer: (C) Increased, strength of concrete is not affected


Q8. In an ideal transition curve, the radius of curvature

(A) Is constant
(B) At any point is directly proportional to its distance from the point of commencement
(C) Is inversely proportional to the radius of main curve
(D) Is directly proportional to the radius of main curve

Answer: (C) Is inversely proportional to the radius of main curve


Q9. While calculating the overtaking sight distance, the height of the object above road surface, is assumed

(A) 50 cm
(B) 70 cm
(C) 100 cm
(D) 120 cm

Answer: (D) 120 cm


Q10. Design of horizontal and vertical alignments, super-elevation, sight distance and grades, is worst affected by

(A) Width of the vehicle
(B) Length of the vehicle
(C) Height of the vehicle
(D) Speed of the vehicle

Answer: (D) Speed of the vehicle


Q11. Alignment of highways in hilly regions, is decided on

(A) Long stretch of very hard cutting
(B) Number of river crossings
(C) Natural unstable areas
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Minimum thickness of the base of a flexible pavement, is

(A) 10 cm
(B) 15 cm
(C) 20 cm
(D) 25 cm

Answer: (A) 10 cm


Q13. For a comfortable travel on Highways, the centrifugal ratio should not exceed

(A) 0.10
(B) 0.15
(C) 0.20
(D) 0.25

Answer: (D) 0.25


Q14. The desirable camber for straight cement concrete roads, is

(A) 1 in 33 to 1 in 25
(B) 1 in 40 to 1 in 33
(C) 1 in 150 to 1 in 140
(D) 1 in 160 to 1 in 140

Answer: (D) 1 in 160 to 1 in 140


Q15. Widening of the roads on curves in hilly region, is done

(A) On the outer side
(B) On the inner side
(C) On the outer and inner sides equally
(D) Less on outer side and more on inner side

Answer: (B) On the inner side


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.