MCQ Practice Building Construction Test – Set 12

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) The bearing capacity of a pile is defined as the load which can be sustained by the pile without producing excessive settlement
(B) The safe bearing capacity of a pile is obtained by dividing the ultimate bearing capacity with a suitable factor of safety
(C) The factor of safety for piles is taken as 6
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Horizontal D.P.C. is provided at plinth level in internal walls
(B) D.P.C. is provided under door and verandah openings
(C) Vertical D.P.C. is not provided in internal walls
(D) Cement concrete is a rigid damp-proofing material

Answer: (B) D.P.C. is provided under door and verandah openingsg


Q3. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The width of the wall is constructed thicker at the base in a stepped fashion
(B) A long vertical load transferring concrete structure is called a concrete pile
(C) In pile which transfers the load to the soil by the friction between the pile and the surrounding soil is called friction pile
(D) The pile which transfers the load to a hard rock bed at certain depth is called load bearing

Answer: (D) The pile which transfers the load to a hard rock bed at certain depth is called load bearing


Q4. The maximum total settlement for raft foundation on clayey soils should be limited to

(A) 25 mm
(B) 25 to 40 mm
(C) 40 to 65 mm
(D) 65 to 100 mm

Answer: (D) 65 to 100 mm


Q5. The vertical faces of a door opening which support frame of the door, are

(A) Jambs
(B) Posts
(C) Reveals
(D) Styles

Answer: (A) Jambs


Q6. Engineering news formula for obtaining safe bearing capacity of pile for drop hammer, is,

(A) Q = Wh/6 (S + 2.5)
(B) Q = Wh/2.5 (S + 6)
(C) Q = (W × 6)/h (S + 2.5)
(D) Q = (W × 2.5)/6 (S + h)

Answer: (A) Q = Wh/6 (S + 2.5)


Q7. Which one of the following rocks is used for monumental buildings?

(A) Granite
(B) Marble
(C) Sand stone
(D) Slate

Answer: (B) Marble


Q8. The lower edge of the pitched roof, from where the rain water of the roof surface drops down, is known as

(A) Hip
(B) Gable
(C) Ridge
(D) Eaves

Answer: (D) Eaves


Q9. The rock formed from the solidification of molten matter (magma) is called:

(A) Sedimentary rock
(B) Metamorphic rock
(C) Igneous rock
(D) None of the above

Answer: (C) Igneous rock


Q10. Pick up the consideration to the taken while designing a hospital from the following:

(A) The operation theater unit to be detached as it requires sterilized zone but near the ward for the patients and doctor
(B) The mortuary should be detached from the main circulation with a post-mortem room
(C) Casualty unit should be provided a separate entrance
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. The arrangement of supporting an existing structure by providing supports underneath, is known as

(A) Shoring
(B) Underpinning
(C) Jacking
(D) Piling

Answer: (B) Underpinning


Q12. The maximum permissible deflection of a timber beam supporting a roof, is

(A) L/100
(B) L/150
(C) L/260
(D) L/360

Answer: (D) L/360


Q13. The members which support covering material of a sloping roof, are

(A) Rafters
(B) Purlins
(C) Battens
(D) Struts

Answer: (A) Rafters


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) The first coat of stucco plaster is called scratch coat
(B) The second coat of stucco plaster is called brown coat
(C) The third coat of stucco plaster is called white coat
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Negative skin friction

(A) Is a downward drag acting on a pile due to downward movement of the surrounding compressible soil relative to the pile
(B) Develops due to lowering of ground water
(C) Both (a) and (b)
(D) Neither (a) not (b)

Answer: (C) Both (a) and (b)


Building Construction MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.