MCQ Practice Test Building Materials – Set 30

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Plywood is obtained by gluing wooden sheets at

(A) 100 to 150 N/cm2
(B) 100 to 130°C
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

Answer: (C) Both (A) and (B)


Q2. Distemper is

(A) A paint consisting of powdered chalk, pigments and water
(B) A water proofing agent
(C) A paint consisting of colored cement and water
(D) A drying agent

Answer: (A) A paint consisting of powdered chalk, pigments and water


Q3. Spirit varnish generally consists of

(A) Oil, wax and resin
(B) Alcohol, wax and turpentine
(C) Pigment and synthetic resin
(D) Spirit and shellac

Answer: (D) Spirit and shellac


Q4. The plastics prepared from Vinyl resin are

(A) Odourless
(B) Non-toxic
(C) Transparent
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q5. The low voltage porcelain is mainly used for

(A) Switch block
(B) Insulating tubes
(C) Lamp sockets
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q6. The compound of Portland cement which reacts immediately with water and also sets first is

(A) Tri-calcium silicate
(B) Di-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) Tetra calcium alumino ferrite

Answer: (C) Tri-calcium aluminate


Q7. Duco paints are

(A) Plastic paints
(B) Cellulose paints
(C) Emulsion paints
(D) Oil paints

Answer: (D) Oil paints


Q8. A rock contains only one mineral. It is called

(A) Homogeneous
(B) Non-homogeneous
(C) Monomineralic
(D) Polymineralic

Answer: (C) Monomineralic


Q9. The initial setting time of hydraulic lime, is

(A) 30 minutes
(B) 60 minutes
(C) 90 minutes
(D) 120 minutes

Answer: (D) 120 minutes


Q10. In arches, stratified stones are placed so that their planes are

(A) Parallel
(B) Perpendicular
(C) Radial
(D) None of these

Answer: (C) Radial


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) Melamine is obtained from calcium carbide
(B) Formaldehyde is prepared synthetically from methane
(C) The melamine when reacted with formaldehyde forms the melamine-formaldehyde resin
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Pegmatite is a/an

(A) Intrusive igneous rock
(B) Extrusive igneous rock
(C) Sedimentary rock
(D) Metamorphic rock

Answer: (A) Intrusive igneous rock


Q13. PVC stands for

(A) Plastic very compact
(B) Polythene vinyl chloride
(C) Polythene vinyl carbon
(D) Polythene vanadium carbide

Answer: (B) Polythene vinyl chloride


Q14. Steel contains carbon approximately

(A) 1.50% to 5.6%
(B) 0.05% to 1.75%
(C) 0.25 %
(D) None to these

Answer: (B) 0.05% to 1.75%


Q15. The fire clay contains pure

(A) Lime
(B) Oxide of iron
(C) Hydrated aluminium silicate
(D) Magnesium

Answer: (C) Hydrated aluminium silicate


Building Materials MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.