MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 Social Science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. In which of the following continents is Tanzania situated?

(a) Europe
(b) Asia
(c) Africa
(d) South America

Answer: (c) Africa


Q2. Peter belongs to which country?

(a) India
(b) USA
(c) Germany
(d) New Zealand

Answer: (d) New Zealand


Q3. Which of the following is the most important natural resource ?

(a) Land
(b) Water
(c) Air
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q4. About how much in percentage does the total area of land area covered on the earth’s surface?

(a) 30%
(b) 40%
(c) 50%
(d) 60%

Answer: (a) 30%


Q5. The uneven distribution of population in the world is due to the varied characteristics of

(a) land and climate
(b) climate
(c) vegetation
(d) settlements

Answer: (a) land and climate


Q6. Use of land for different purpose of development such as agriculture forestry, mining, housing, etc is termed as

(a) Land conservation
(b) Land use
(c) Common property
(d) Soil formation

Answer: (b) Land use


Q7. The example of common property resource is

(a) community land
(b) individual building
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) community land


Q8. The mass movement of rock, debris or earth down a slope is simply known as

(a) earthquake
(b) avalanches
(c) landslides
(d) soil erosion

Answer: (c) landslides


Q9. is the use of land for different purposes like agriculture, forestry, mining, construction of buildings, houses, industries and road.

(a) Land degradation
(b) Land use
(c) Landfilling
(d) Land digging

Answer: (b) Land use


Q10. What determines the thickness of the soil profile?

(a) Time
(b) Climate
(c) Relief
(d) Formation

Answer: (a) Time


Q11. Which of the following determine the use of land?

(a) Soil and topography
(b) Climate and vegetation
(c) Availability of water
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q12. What do you mean by Biome?

(a) Group of plants in areas having similar climatic condition.
(b) Land covered with grass shrubs on which animals graze freely
(c) Marginal land kept fallow for a certain period to restore their fertility
(d) Breaking up and decaying of exposed rocks due to various factors.

Answer: (a) Group of plants in areas having similar climatic condition.


Q13. Australia uses its largest portion of its area for

(a) pastures
(b) crop land
(c) forest
(d) other uses

Answer: (a) pastures


Q14. What do you mean by shelter belts?

(a) Wind movement to protect soil cover
(b) Wind movement to erosion
(c) Belt for trees
(d) None of these

Answer: (a) Wind movement to protect soil cover


Q15. The lowerjnost layer of the soil is:

(a) Weathered rock
(b) Parent rock
(c) Sub soil
(d) None of these

Answer: (b) Parent rock


Q16. Where is the Kaziranga National Park is situated?

(a) West Bengal
(b) Manipur
(c) Assam
(d) Orissa

Answer: (c) Assam


Q17. Which of the following is used of soil conservation?

(a) Mulching
(b) Shelter belts
(c) Contour ploughing
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q18. Which one of the following is not in favor of the conservation of nature?

(a) Switch off the bulb when not in use.
(b) Close the tap immediately after using.
(c) Dispose poly packs after shopping
(d) Constructing Rock Dams

Answer: (c) Dispose poly packs after shopping


Q19. Which is not an example of ground water?

(a) Water flowing in rivers
(b) Water through wells
(c) Water through hand pumps
(d) Water through submersible pumps

Answer: (a) Water flowing in rivers


Q20. Which one of the following is NOT a factor of soil formation?

(a) Time
(b) Soil texture
(c) Organic matter
(d) Mulching

Answer: (b) Soil


MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.